Η επίσκεψη του Ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη στην Αθήνα, η βράβευση του από την Ακαδημία Αθηνών και η αποκαλυπτική ομιλία-πρόλογος του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμου και φυσικά η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα κυριαρχήσουν στην αυριανή οικονομική επικαιρότητα.
Οι Έλληνες τραπεζίτες θέλουν να ακούσουν αύριο από τον ίδιο τον Mario Draghi πως και πότε θα καταφέρει η χώρα μας να επωφεληθεί από το δεύτερο -ίσως και μεγαλύτερο σε διάρκεια- πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Ιταλός και θα εφαρμόσει η Γαλλίδα…
  • Ο κανόνας της ΕΚΤ είναι απλός: Για να γίνουν αποδεκτά ελληνικά ομόλογα και χρεώγραφα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει η πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας να βαθμολογείται από τους διεθνείς οίκου με ΒΒΒ- και πάνω.
Αυτό σημαίνει ότι  η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας απέχει τρεις βαθμίδες  – στην πιο ευνοϊκή βαθμολογία, αυτήν της Fitch – από την επενδυτικό επίπεδο, που είναι απαραίτητος για ένταξη στο πρόγραμμα QE.
  • Υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν ότι η επόμενη αξιολόγηση της Standard & Poors , στις 25 Οκτωβρίου μπορεί να δώσει το σύνθημα για μια αλλαγή των εκτιμήσεων των υπολοίπων Οίκων…
Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει μια θετική εξέλιξη γι’ αυτό άλλωστε η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,4%.
Το πρόγραμμά του Mario Draghi προβλέπει φυσικά μια κεντρική ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών. Εκεί θα τον προσφωνήσει ο πρόεδρός της Στέφανος Ημελλος και θα τον παρουσιάσει ο ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος. Στη συνέχεια, θα παρακαθήσει σε δείπνο στην Τράπεζα της Ελλάδος με οικοδεσπότη τον Γιάννη Στουρνάρα. Την επομένη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here