Aρκετά τραπεζικά στελέχη αλλά και πολλοί υπεύθυνοι εποπτικών κι ελεγκτικών φορέων θα χάσουν τον ύπνο τους από τον Σεπτέμβριο, μόλις ξεκινήσει η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για σειρά κακουργηματικών πράξεων, στο σκάνδαλο της Folli Follie.

 • Μια σειρά από χρηματοδοτήσεις, μεταβιβάσεις μεγάλων χρηματικών ποσών και εκδόσεις αξιογράφων εγκρίθηκαν με πολύ μεγάλη ευκολία και ελάχιστη επιμέλεια…

Tο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με το υπ΄αριθμ. 2896/2021 βούλευμα του έκρινε ότι ο ιδρυτής Δημήτρης Κουτσολιούτσος ο γιος του, Τζώρτζης και η σύζυγος του, Καίτη, κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης  που προκάλεσε ζημιά  413.078.346,17 ευρώ.

Μαζί με την Οικογένεια, στο εδώλιο θα καθίσουν άλλα 10 στελέχη του Ομίλου ενώ απαλλάχθηκαν 16 από τους συνολικά 31 κατηγορουμένους επειδή δεν αποδείχθηκε εμπλοκή τους  .

Το Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση της προσωρινής κράτησης των Δημήτρη Κουτσολιούτσου και Τζώρτη Κουτσολιούτσου για ένα ακόμη εξάμηνο.

Για 3 άτομα έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης: Για τον Οικονομικό Διευθυντή Ιωάννη Μπεγιέτη και για δυο κινέζους συνεργάτες.

Το κατηγορητήριο

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, παραπέμπει την οικογένεια Κουτσολιούτσου και τους 10 συγκατηγορουμένους τους για να δικαστούν για 5 κακουργήματα:

 1. της εγκληματικής οργάνωσης ( συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη),
 2. της πλαστογραφίας ( και της ηθικής αυτουργίας), από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ,
 3. της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας ( και της συνέργειας), κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ ,
 4. της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση ( και της συνέργειας),
 5. της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για ένα 6ο κακούργημα: της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η συνολική ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ.

Στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ( όπως ΕΦΚΑ), η ζημία φθάνει στο ποσό των 3.988.701,39 ευρώ, στα φυσικά πρόσωπα και στα νομικά πρόσωπα; Ιδιωτικού δικαίου φθάνει στο ποσό των 409.089,644 ευρώ.

Ωστόσο, οι δικαστές εκτιμούν ότι το σύνολο της ζημίας δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Το σκεπτικό 

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του βουλεύματος, ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο Γεώργιος Κουτσολιούτσος ( ως ηθικοί αυτουργοί), μαζί με τους άλλους συγκατηγορούμενούς τους, όπως

α) τον Ιωάννη Μπεγιέτη  ( οικονομικό διευθυντή),

β) την Ειρήνη Νιώτη ( διευθύντρια διαχείρισης διαθεσίμων του χρηματοοικονομικού χαρτοφυλακίου),

γ) Κωνσταντίνο Στελλούδη και άλλους,

κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών ( statement), όπου αποτύπωναν, ψευδώς, σε πραγματικούς αριθμούς λογαριασμών, τεράστια χρηματικά ποσά, ήτοι ενώ σε ένα λογαριασμό της ALPHA BANK, που είχε η εταιρεία και είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, αυτοί παρουσίαζαν στα παραπάνω πλαστά έγγραφα ( statement), ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού ήταν 70.000.000. Εν συνεχεία τα παραπάνω πλαστά έγγραφα τα έστελναν ( με τη βοήθεια των συνεργών τους), στους συγκατηγορούμενούς τους στη Κίνα ( όλοι κινέζοι, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα συλλήψεως), και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία είχε τεράστια αποθέματα χρημάτων.

 • Παράλληλα, οι ίδιοι άνθρωποι παρουσίαζαν με πλαστά έγγραφα ότι είχαν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, ότι δήθεν συναλλάσσονταν οι εταιρείες του υπό ομίλου (προβαίνοντας τεράστιες αγορές / πωλήσεις εταιρείες), είτε με ανύπαρκτες εταιρείες είτε με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα ωστόσο παρουσιάζονταν ως θυγατρικές. Ακολούθως, οι εταιρείες αυτές ( όλες στη Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ), δήθεν, ελέγχονταν από τοπικές ελεγκτικές εταιρείες στη Κίνα, ( απολύτως ελεγχόμενες από την οικογένεια Κουτσολιούτσου).

Έτσι, με αυτό το τρόπο κατασκευάζονταν οι οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών του υπό ομίλου στη Κίνα οι οποίες αποτύπωναν τα ανωτέρω ψευδή στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητα των ελεγχόμενων εταιρειών. Ακολούθως, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών», στη Κίνα, ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με τον υιό του Γ. Κουτσολιούτσο, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπό ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα την Ευρώπη και τη Β. Αμερική, για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμη αντικειμενικά ευρήματα παραποίησης.

Μετά από όλα αυτά ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο Γεώργιος Κουτσολιούτσος, παρουσίαζαν, συνοπτικά, τις παραποιημένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις στο Δ.Σ., της εταιρείας, όπου τα περισσότερα μέλη ούτε γνώριζαν ούτε είχαν τις απαραίτητες γνώσεις να αντιληφθούν ή ακόμα και να ερευνήσουν το αληθές ή το ψευδές του περιεχομένου αυτών, τις υπέγραφαν δε, δια της απλής περιφοράς από το ένα μέλος στο άλλο.

 • Με αυτό τον τρόπο εμφάνιζαν, σε μορφή περίληψης, στο επενδυτικό κοινό και στα χρηματιστήρια, τις παραπάνω παραποιημένες ενοποιημένες καταστάσεις ( οι οποίες φέρονταν να είχαν ελεγχτεί τόσο από τις εσωτερικές επιτροπές ελέγχου της εταιρείας όσο και από αρμόδιους κρατικούς φορείς), και κατάφεραν να εξαπατήσουν, με την μέθοδο της χειραγώγησης της αγοράς, πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι αγόραζαν στη πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικά ς αξίας της.

Επιπλέον κατάφεραν να εξαπατήσουν στελέχη τραπεζών και να αποσπάσουν από τις τράπεζας, τεράστια χρηματικά ποσά με τη μορφή δανεισμού.

Το έτος 2018 ανακαλύφθηκαν όλα μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ανώνυμης Ελεγκτικής Εταιρείας με την επωνυμία PwC.

Οι κατηγορούμενοι

Οι 13 εκ των 31 κατηγορουμένων που παραπέμπονται σε δίκη είναι οι

 1. Δημήτριος Κουτσολιούτσος,
 2.  Γεώργιος Κουτσολιούτσος,
 3.  Αικατερίνη Κουτσολιούτσου,
 4.  Εμμανουήλ Ζαχαρίου,
 5.  Ειρήνη Νιώτη,
 6.  Φραγκίσκος Γρατσώνης,
 7. Γεώργιος Αλαβάνος,
 8. Γεώργιος Βαρθαλίτης.
 9. Χρυσούλα Τσακαλογιάννη,
 10. Qian  Jiannong,
 11. Κωνσταντίνος Στελλούδης,
 12. Chow Wal Sim,
 13. Chan Fong Tik Eric

Aπαλλάχθηκαν 16 άτομα,  με το σκεπτικό ότι ήταν μεν μέλη του Δ.Σ., της εταιρείας ή υπάλληλοι της εταιρείας ή εξωτερικοί συνεργάτες αυτής, πλην όμως, οι άνθρωποι αυτοί, δεν είχαν καμία σχέση με τον υπό όμιλο στη Κίνα και τις εκεί δραστηριότητες, ούτε είχαν τη δυνατότητα είτε την επιστημονική είτε την πραγματική ώστε να ελέγξουν τις ενοποιημένες καταστάσεις της εταιρείας και να αντιληφθούν τις δαιδαλώδεις διαδρομές των χρημάτων, των πλαστών εγγράφων και των εικονικών συναλλαγών που φέρονταν να γίνονταν στη Κίνα όπου, σημειωτέων, δεν είχαν ποτέ μεταβεί ούτε είχαν καν ασχοληθεί.

Άλλωστε οι περισσότεροι κατείχαν τις παραπάνω θέσεις στην Ελλάδα, μετά από πρόταση που τους είχε γίνει από τον Δημήτριο Κουτσολιούτσο ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει ότι η θέση τους θα είναι τιμητική και ότι δε θα χρειαζόταν να προβούν σε καμία ενέργεια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here