Οι πρώτες ενημερωτικές επαφές έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Τώρα τα τραπεζικά στελέχη καλούν επίμονα τους ενδιαφερόμενους πελάτες τους, να σπεύσουν να προετοιμάσουν τους φακέλους τους για τα πρώτα 12,7 δισ Ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των δανείων είναι ότι πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από αναλυτικό business plan, ενταγμένο στις κεντρικές προτεραιότητες της χώρας (ψηφιακή μετάβαση, πράσινη οικονομία, απασχόληση, εξωστρέφεια, συνεννώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων)

Οι διαδικασίες προετοιμασίας ολοκληρώνονται.

Μέχρι το τέλος του μήνα, θα υπογραφούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες.

  • Έτσι ανοίγει η διαδικασία για την έναρξη υποβολής και επιλογής των επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν με τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Άμεσα θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για το μητρώο αξιολογητών, οι οποίοι και θα ελέγξουν τις επενδύσεις που θα επιλεγούν προς χρηματοδότηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι, έως το τέλος του μήνα θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τα 6 ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD).

Έτσι «κλειδώνει» η διαδικασία ώστε να ξεκινήσει πλέον η χορήγηση δανείων στα επενδυτικά σχέδια που θα επιλεγούν.

  • Το ενδιαφέρον για τα δάνεια, τα οποία εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ύψους 30 δισ. ευρώ, προβλέπεται να είναι έντονο, καθώς το επιτόκιο του δανείου είναι μόλις 0,35%.

Το 20% της επένδυσης θα πρέπει να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, τουλάχιστον το 30% με δάνειο από τις τράπεζες και το υπόλοιπο, έως 50%, θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF).

Οι τράπεζες θα δημοσιεύσουν προσκλήσεις για να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις επενδυτικά σχέδια προς χρηματοδότηση.

Τα πιστωτικά ιδρύματα θα αξιολογούν τη βιωσιμότητα της κάθε προτεινόμενης επένδυσης και την πιστοληπτική ικανότητα του φορέα της, αυτόνομα με βάση τις εσωτερικές τους διαδικασίες και πολιτικές και τις βέλτιστες χρηματοπιστωτικές πρακτικές, χωρίς καμία παρέμβαση από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ