Στο επίκεντρο funds και traders ο τραπεζικός κλάδος, με αποδόσεις που…ζαλίζουν. Στο +90,56% η απόδοση του κλαδικού δείκτη, από την αρχή της χρονιάς, διψήφιες μέχρι τριψήφιες επιδόσεις για τις μετοχές των συστημικών ομίλων. Στο +125,45% για τη μετοχή της Εθνικής, στο +285,71% της Πειραιώς.
Οι τρέχουσες τιμές απέχουν από αυτές της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης του 2015, πολλώ δε μάλλον πολύ περισσότερο από τα υψηλά φθινοπώρου 2007.
Χαώδεις μεν οι απώλειες από τότε, αδιαμφισβήτητα ενθαρρυντική η επανάκαμψη τους εάν εκτιμηθεί πως στα χαμηλά, αρχές Φεβρουαρίου η συνολική αποτίμηση τους είχε συρρικνωθεί σε λιγότερα από 3 δισ € ενώ με τις τιμές της Παρασκευής πλησιάζει τα 10 δισ € .
Όλα αυτά συνέβησαν κατά τον τελευταίο μήνα της προεκλογικής περιόδου.
Το ενθαρρυντικό για τον κλάδο είναι πως έχει πολλά stories και σενάρια μπροστά που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την συνέχιση της αντίδρασης από τα τρέχοντα επίπεδα των 838 μονάδων, για τον τραπεζικό δείκτη, προς την περιοχή των 1.000 μονάδων, όπου και είχε πραγματοποιηθεί ο τελευταίος κύκλος των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου  το καταστροφικό καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2015. 
Ένα από τα stories, και μάλιστα από αυτά που θέλουν οι αγορές, είναι αυτό της έκδοσης senior bonds για ενίσχυση με “φρέσκα” κεφάλαια που θα μπορούσαν να αποφέρουν ακόμη 1 έως 1,5 δισ. €. Εάν μετά τις εκδόσεις ομολόγων Tier II (η Πειραιώς έχει αντλήσει ήδη 400 εκατ. € και η Εθνική είναι θέμα ημερών να ακολουθήσει) ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες ενίσχυσης της θέσης τους, παράλληλα με επιθετικότερες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιτάχυνσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα 10 παρά δισ της συνολικής κεφαλαιοποίησης των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς σχετικά άνετα θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 12 και 15 δισ. σε αυτόν τον κύκλο της αγοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here