Ύστερα από την αποπομπή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Μουράτ Τσετίνκαγια, ο Τούρκος Πρόεδρος ετοιμάζει νέες αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι επισήμως δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την αποπομπή του Τσετίνκαγια.

Σύμφωνα με του Τούρκο πρόεδρο, η χώρα τους θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εάν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που λειτουργεί η τουρκική κεντρική τράπεζα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε χθες, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την ανεξαρτησία του θεσμού.

Ο Τούρκος πρόεδρος Υποστήριξε ακόμη ο Τσετίνκαγια πήρε λάθος αποφάσεις, για τις οποίες η χώρα κατέβαλε υψηλό τίμημα, ενώ ότι δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη, ούτε επικοινωνούσε καλά με τις αγορές.

Ο Τσετίνκαγια, η τετραετής θητεία του οποίου επρόκειτο να διαρκέσει ως το 2020, αντικαταστάθηκε από τον υποδιοικητή του Μουράτ Ουισάλ με διάταγμα του προέδρου Ερντογάν, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης το πρωί του Σαββάτου.

Tουρκικές κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ωστόσο πως η απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο επίπεδο του 24% για να στηρίξει την τουρκική λίρα προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου, που αντέτεινε πως έτσι συνέβαλε η οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here