Προς νέο ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός, παρά τις πιέσεις του ανταγωνισμού και της κλιματικής αλλαγής.
Το συμπέρασμα έκθεσης της Εθνικής Τράπεζας, που εκτιμά ότι υπάρχουν τα εχέγγυα για υπέρβαση των μεγεθών του 2019, έκθεση όπου υπογραμμίζεται η σημασία των νέων τάσεων σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή και τις προτιμήσεις των τουριστών κατά τη μετά-πανδημική περίοδο.
    Στην έκθεση συνεκτιμώνται η ανθεκτικότητα των παραδοσιακών αγορών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία), η θεαματική ανάπτυξη της αγοράς των ΗΠΑ (42%) όπως η ανάδειξη χωρών λ.χ. Πολωνίας, Ρουμανίας, Ισραήλ κ.α. για να γίνει η πρόβλεψη εσόδων 20 plus δισ. Euro…
    Πρόβλεψη που με τα μέχρι τώρα στοιχεία της Aegean δείχνει εφικτή, δικαιολογώντας μεγαλύτερη αποτίμηση για την ισχυρότερη αεροπορική εταιρεία της χώρας.
Τάση που επιβεβαιώνεται (και ) από τις σταθερές εισροές ξένων κεφαλαίων στη μετοχή της εισηγμένης.
Στα 13,08 ευρώ η μετοχή μετά την χθεσινή νέα άνοδο με 2,67% , συνολικά 16,67% σε διάστημα μηνός και 147,26% ( ! ) από την αρχή του έτους.
    Διόλου τυχαίο πως, η SKY Express ανακοίνωσε, χθες Πέμπτη, την επέκταση του διεθνούς δικτύου της προσθέτοντας Φρανκφούρτη, Ντύσελντορφ και Βαρσοβία στους προορισμούς εξωτερικού.
Στα του “τουριστικού μετώπου” και η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο βρετανικό ΙΤV.
Σχεδόν μονοθεματική η συνέντευξη του Πρωθυπουργού– με αφορμή την Ρόδο- καίρια και εύστοχη, δεδομένου του μεγέθους της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παρέμβαση, που κατά γενική εκτίμηση πήρε τα εύσημα παραγόντων του κλάδου, και όχι μόνον.
Δίκη tour operator ο Πρωθυπουργός στο ITV απευθυνόμενος σε ακροατήριο που είχε την καλύτερη εντύπωση από παλαιότερη εμφάνιση του.
Μένει να φανεί η αποτελεσματικότητά της (παρέμβασης) πλην όμως το εύστοχον της να λέγεται.
«Πλώρη» για νέο ρεκόρ αφίξεων, ξεπερνώντας τη «χρυσή» χρονιά του 2019 βάζει ο ελληνικός τουρισμός σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εκτιμά πως οι φετινές τουριστικές εισπράξεις θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 21 δισ. ευρώ.
Στη μελέτη επισημαίνονται πάντως και οι προκλήσεις που γεννούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και οι αναδυόμενες ανταγωνιστικές αγορές.
Όπως αναφέρεται στο νέο τεύχος της σειράς μελετών συγκυρίας «Τάσεις του επιχειρείν», σε συνέχεια της επίδοσης υψηλών ταχυτήτων την άνοιξη, ο ελληνικός τουρισμός το 2023 έχει τα εχέγγυα να ξεπεράσει την χρονιά-ρεκόρ του 2019.
Οι αναλυτές της ΕΤΕ σημειώνουν πως οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας κατά το εαρινό τρίμηνο (Μάρτιος-Μάιος) ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 κατά 10% και οι εισπράξεις κατά 19% (2,8 δισ. ευρώ), επιβεβαιώνοντας τις θετικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην αρχή του έτους (με +10% προσλήψεις στα ξενοδοχεία έναντι της άνοιξης 2019).
Κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν οι «παραδοσιακές» αγορές, με αύξηση του μεριδίου τους στο 42% (από 39% το 2019), και την αγορά των ΗΠΑ να ξεχωρίζει με σχεδόν διπλασιασμό αφίξεων σε σχέση με το 2022 και σταθερά υψηλές δαπάνες ανά άφιξη. Η υγιής ζήτηση αποτυπώθηκε σε ισχυρές πωλήσεις των ξενοδοχείων (+14% το εαρινό τρίμηνο σε αποπληθωρισμένουςόρους έναντι 2019), με τις αστικές περιοχές να πρωταγωνιστούν (+18%

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here