Το “πράσινο φως” για το πρώτο ολοκληρωμένο πακέτο ρυθμιστικών κανόνων στον κόσμο του crypto έδωσαν σήμερα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ασκώντας πίεση σε χώρες όπως η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθήσουν. Οι Βρυξέλλες ενέκριναν το πακέτο των κανονισμών που είχαν εκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον περασμένο Απρίλιο. Οι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το 2024.

«Τα πρόσφατα γεγονότα, με την κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτογράφησης FTX, επιβεβαίωσαν την επείγουσα ανάγκη επιβολής κανόνων που θα προστατεύουν καλύτερα τους Ευρωπαίους που έχουν επενδύσει σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και θα αποτρέπουν την κατάχρηση της βιομηχανίας κρυπτογράφησης για σκοπούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», δήλωσε η Elisabeth Svantesson, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.

Οι κανόνες απαιτούν από τις εταιρείες που θέλουν να εκδίδουν, να εμπορεύονται και να προστατεύουν cryptoassets, tokenised assets and stablecoins στο μπλοκ των 27 χωρών να αποκτήσουν άδεια.

Οι υπουργοί έλαβαν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της χρήσης μεταφορών κρυπτονομισμάτων για ξέπλυμα χρήματος, διευκολύνοντας τον εντοπισμό των συναλλαγών.

Τα μέλη συμφώνησαν ακόμη επί του αιτήματος οι πάροχοι υπηρεσιών να λαμβάνουν τα ονόματα των αποστολέων και των δικαιούχων κρυπτοστοιχείων, ανεξάρτητα από τα assets που μεταφονται. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2026.

Μεταξύ άλλων, επετεύχθη συμφωνία σχετικά με την τροποποίηση των κανόνων που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη-μέλη θα συνεργάζονται μεταξύ τους στη φορολογία για τις συναλλαγές σε crypto-assets και για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις φορολογικούς κανονισμούς για τα πλουσιότερα άτομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here