Πεδίο άσκησης αμυντικής διπλωματίας και εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους συμμάχους της, αποτέλεσε η 2η DEFEADefence Exhibition Athens 2023, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Μαΐου στο Metropolitan Expo. 

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της Άμυνας με τον ομόλογό του από το Υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας, Μαριάν Μαγιέρ. Η τελετή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου. 

Η διμερής στρατιωτική συμφωνία αφορά στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας, της Έρευνας και Ανάπτυξης, των εξοπλισμών, της νομοθεσίας, της ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και της αμοιβαίας συμμετοχής προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, Ελλάδας και Σλοβακίας, σε στρατιωτικές ασκήσεις, προγράμματα εκπαίδευσης και σε κοινές δραστηριότητες στη βάση Ετήσιου Σχεδίου Συνεργασίας. 

Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την παρουσία του στη DEFEA 2023, πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων και επαφών με ομολόγους του και ανώτερους αξιωματούχους από τις 55 αντιπροσωπίες που συμμετείχαν στην Έκθεση. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γραμματέα για θέματα υποστήριξης και άμυνας του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Στρατηγό Μουμπάρακ Σαχέντ Γκαφάν Αλ Γιαμπρί, τον υφυπουργό Άμυνας της Αρμενίας, Καρίν Μπρουτιάν, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέα Π. Λουκά, τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Γκάνας, Κόφι Αμάνκουα – Μανού και τον αναπληρωτή γραμματέα του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας αρμόδιο για θέματα προμηθειών και τεχνολογίας, Ντάγκλας Μπους.

Στην ατζέντα των συναντήσεων του κ. Χαρδαλιά, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, κοινές δράσεις στον τομέα της άμυνας, ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις ενώ συζητήθηκαν οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, περιηγήθηκε στα περίπτερα Ελλήνων και ξένων εκθετών όπου ενημερώθηκε και τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που παρέχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. 

Επαφές υψηλού επιπέδου είχε ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, παρουσία του οποίου υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες, όπως η υποστήριξη των πυραύλων μακρού πλήγματος της Πολεμικής Αεροπορίας SCALP EG από τη γαλλική εταιρεία MBDA.