Με τις εξελίξεις στον τομέα της διαστήματος και του «Space Economy» να είναι καταιγιστικές και να αγγίζουν άμεσα και τη χώρα μας, το Greek Space Tech Forum 2024 αποτελεί γεγονός.

Το πρώτο συνέδριο για την ελληνική διαστημική βιομηχανία της ethosEVENTS σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και τον Ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia διεξάγεται στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Μία σύντομη ομιλία παρέθεσε η κα. Eleni Patouni, Project Officer Emerging GNC Technologies, EDA, CapTech Space Moderator

“Να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση της ευρωπαϊκής αμυντικής υπηρεσίας σε αυτή την σημαντική εκδήλωση για τις αμυντικές δυνατότητες του διαστήματος.

Τρέχουσες εξελίξεις απέδειξαν ως ζωτικής σημασίας την ασφάλεια και την άμυνα, καθώς καμία δυνατότητα άμυνας δεν είναι δυνατή χωρίς την υποστήριξη του διαστήματος.

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για αμυντικές δυνατότητες όπως πχ δορυφορική προστασία από κακόβουλες δράσεις. Η κρισιμότητα του διαστήματος τονίστηκε από τον περασμένο Νοέμβριο από τους 27 υπουργούς άμυνας όταν κατάρτισαν τις αμυντικές προτεραιότητες της Ευρώπης. Σε αυτές εντάσσεται το διάστημα για αμυντικούς σκοπούς” τόνισε. 

Το κύριο ερώτημα είναι η επίτευξη των στόχων που έθεσαν οι υπουργοί. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας έχει μία σειρά έργων που στόχο έχουν να απαντήσουν σε αυτές τις προκλήσεις με κρίσιμες υπηρεσίες για το διάστημα, όπως επίσης με την εκπαίδευση και την κατάρτιση για την ανάπτυξη. Η EDA συμμετέχει επίσης μαζί με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος στο έργο της κοινής επιτροπής για το διάστημα. Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την τοποθέτηση σε τροχιά 2 εκ των 4 αμυντικών δορυφόρων. Θα ήθελα να πω ότι η άμυνα είναι πάρα πολύ σημαντική, όπως και η συνεισφορά της τεχνολογίας για την γεωπαρακολούθηση και γεωαναγνώριση, την χρήση καινοτόμων εφαρμογών π.χ. ΑΙ. Επίσης απαιτείται και τεχνολογία σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις διαστήματος. Πολύ βασική είναι η συνεργασία”, είπε κλείνοντας. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ