Ύστερα από 35 περίπου ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, σταματούν οι συνομιλίες για την επίτευξη μιας ιστορικής συγχώνευσης.

Εμπόδιο όπως φαίνεται αποτέλεσε το κόστος αναδιάρθρωσης αλλά και οι συμπληρωματικές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Σύμφωνα, πάντως, με την ανακοίνωση των τραπεζών, συνεχίζουν να εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές.

Αναμφίβολα η αδυναμία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα εντείνει τις πιέσεις προς την Deutsche Bank προκειμένου να προχωρήσει σε πιο δραστικές αλλαγές. Παράλληλα είναι πιθανόν να καταστήσει την Commerzbank πιο ευπαθή σε μια εξαγορά από ξένη εταιρεία. Σύμφωνα με πηγές, ενδιαφέρον για την δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα έχουν εκφράσει η Unicredit και η ING Groep, ενώ η UBS φέρεται να ενδιαφέρεται για το τμήμα διαχείρισης παγίων της Deutsche Bank.

Η μετοχή της Deutsche ενισχύθηκε άνω του 2%, στον απόηχο της απόφασης για παύση των διαπραγματεύσεων, αντίθετα με τη μετοχή της Commerzbank που βρέθηκε να υποχωρεί σχεδόν 3%.

Και οι δύο προσπαθούν να επανέλθουν σε κερδοφόρα πορεία από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2018 και την ακόλουθη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη το 2011. Τα τελευταία χρόνια όμως ειδικά η Deutsche Bank έχει απασχολήσει για λάθος λόγους από τους διακανονισμούς της με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έως τις αναδιαρθώσεις, τα αδύναμα αποτελέσματα και τη συνεχή «βουτιά»της μετοχής της.

Πρόσφατα, η Fed ξεκίνησε έρευνα για το ρόλο της στο σκάνδαλο με το ξέπλυμα χρήματος στην Danske Bank, ενώ οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ ζήτησαν από την τράπεζα οικονομικά στοιχεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλοί τάχθηκαν κατά της συγχώνευσης ανάμεσα τους οι 5 «Σοφοί» της Γερμανίας, αλλά και εκ των βασικών μετόχων της Deutsche Bank, το Κατάρ καθώς και εργατικές ενώσεις υπό το φόβο απώλειες πολλών θέσεων εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here