Γράφει η «ξενοδόχος»

And the winner is …Turkey. Οι Βρετανοί έχουν στραφεί φέτος το καλοκαίρι σε περισσότερους προορισμούς εκτός της Ε.Ε., με την Τουρκία να συγκαταλέγεται στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της σεζόν του 2019, κερδίζοντας μάλιστα την πρωτιά όσον αφορά τα οργανωμένα ταξίδια έναντι της Ελλάδας που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με βάση τις κρατήσεις για «πακέτα».

Αυτό προκύπτει μέχρι στιγμής από τα στοιχεία των κρατήσεων του ταξιδιωτικού κολοσσού της Τhomas Cook, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Peter Fankhauser, να δηλώνει ότι η συγκυρία των πρωτοφανών πολιτικών εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει οδηγήσει πολλούς πελάτες να καθυστερούν το σχεδιασμό των διακοπών τους για το φετινό καλοκαίρι.  Εξ’ ού και οι όποιες εκτιμήσεις για την πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τη φετινή χρονιά είναι πρόωρες, παρά το γεγονός ότι  η προθεσμία για το Brexit πήρε παράταση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ακριβώς η ανασφάλεια γύρω από το Brexit είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους για την στροφή  περισσότερων Βρετανών τουριστών το 2019 σε επιλογές εκτός των «παραδοσιακών» προορισμών εντός της Ε.Ε.. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Thomas Cook, σχεδόν το ήμισυ (48%) των κρατήσεων στα «πακέτα» του φετινού καλοκαιριού από το Ηνωμένο Βασίλειο- μία από τις σημαντικότερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη- αφορούν προορισμούς εκτός της Ευρωζώνης, σημειώνοντας άνοδο κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι. Το γεγονός, σύμφωνα με τον δεύτερο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό οργανισμό στην Ευρώπη, οφείλεται στην παρατεταμένη ανασφάλεια ως προς το μέλλει γενέσθαι με το Brexit. Από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο ότι πάνω από τους μισούς Βρετανούς που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι είναι πιθανότερο να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό φέτος σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά.

Τα στοιχεία της Thomas Cook δείχνουν ότι οι Βρετανοί ψηφίζουν περισσότερο το all-inclusive φέτος,  αφού 66% των πακέτων του ομίλου αφορούν ακριβώς τέτοιου είδους πακέτα, αυξημένα έναντι του 2018, σε μία προσπάθεια μεγαλύτερου ελέγχου του κόστους, πολύ περισσότερο δε και λόγω της ισοτιμίας της στερλίνας.

Οσον αφορά τους προορισμούς των Βρετανών για διακοπές με οργανωμένα ταξίδια, η Τουρκία είναι ο μεγάλος νικητής και ξεπερνά την Ελλάδα, που είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός. Επιπλέον, στην Τουρκία αντιστοιχεί μέχρι στιγμής και το ¼ επί του συνόλου των κρατήσεων των αεροπορικών εισιτηρίων στις πτήσεις της Thomas Cook Airlines και, σύμφωνα με τους επιτελείς του ομίλου, οι λόγοι έχουν να κάνουν με το value for money του προορισμού αλλά και το γεγονός ότι είναι εκτός Ε.Ε.  Για τις κρατήσεις σε πακέτα, διπλάσια, αυτή την στιγμή, είναι τα νούμερα για Τυνησία που επιστρέφει ως προορισμός για τους Βρετανούς, μετά την περίοδο ανασφάλειας ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015.  Συνολικά, οι τοπ 5 προορισμοί της Thomas Cook για το καλοκαίρι του 2019 είναι η Ισπανία, η Τουρκία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Κύπρος. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here