Ελπιδοφόρα είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του SARS-COV-2, που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την εταιρεία AstraZeneca. Τα αποτελέσματα αφορούν κυρίως την ασφάλεια, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι μελέτες φάσης 3, που αφορούν την αποτελεσματικότητά του.

Η διπλή τυφλή μελέτη φάσης 1 και 2 διεξήχθη σε 5 ιατρικά κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας και πήραν μέρος 1.077 υγιείς ενήλικες ηλικίας 19-55 ετών, οι οποίοι δεν είχαν προσβληθεί από τον νέο ιό, ούτε είχαν σχετικά συμπτώματα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα μεταξύ 23 Απριλίου και 21 Μαΐου.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια από τον εμβολιασμό. Υπήρξαν ήπιες αντιδράσεις, όπως πόνοςρίγημυϊκοί πόνοικεφαλαλγία, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με προφυλακτική χορήγηση απλών παυσίπονων (παρακεταμόλης).

Σημαντικό είναι ακόμη ότι υπήρξε ανοσολογική απόκριση των εθελοντών και τα δεδομένα υποστηρίζουν την συνέχιση των δοκιμών στη φάση 2 και 3. Οι δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει σε ΒραζιλίαΝότιο Αφρική και Βρετανία και η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι θα συμμετέχουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίαςάτομα με συννοσηρότητες και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τον νέο ιό.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι θα διεξαχθούν δοκιμές και σε παιδιά, αφότου συγκεντρωθούν επαρκή δεδομένα από τις δοκιμές σε ενήλικες. Η πλήρης μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ.

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here