Θέμα ημερών θεωρείται πλέον η κατάθεση αίτησης υπαγωγής του συνεταιρισμού ΘΕΣΓάλα στον πτωχευτικό κώδικα και συγκεκριμένα στο άρθρο 106β.
Οι όποιες προσπάθειες έχουν καταβληθεί τον τελευταίο χρόνο για την διάσωση του συνεταιρισμού και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού, ύψους 6 εκατ. ευρώ, έχουν πέσει στο κενό, δεδομένου ότι η νομική μορφή της οργάνωσης περιπλέκει τις διαδικασίες.
Με το «ναυάγιο» των επαφών με την οικογένεια Καντώνια να είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατό, η επικείμενη αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό, φαντάζει ως λύση, προκειμένου να ανοίξει η πόρτα εισόδου σε στρατηγικό επενδυτή. Και αυτό γιατί με βάση την εθνική νομοθεσία περί συνεταιρισμών, απαγορεύεται επί της ουσίας η είσοδος επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο τους, αφού το άρθρο 6 του νόμου προβλέπει πως μέλη − επενδυτές μπορεί να κατέχουν προαιρετικές συνεταιρικές μερίδες χωρίς τα δικαιώματα ψήφου, εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Σε κάθε περίπτωση ο πολλά υποσχόμενος κατά την δημιουργία του συνεταιρισμός που φιλοδοξούσε να αποτελέσει το νέο πρότυπο οργάνωσης των κτηνοτρόφων της χώρας, ακολουθώντας το παράδειγμα αντίστοιχων φορέων του εξωτερικού, δεν φαίνεται να τα καταφέρνει.
Υπενθυμίζεται ότι ο συνεταιρισμός ΘΕΣΓάλα δημιουργήθηκε το 2011, όταν ομάδα 100 παραγωγών, η οποία ήλεγχε το 10% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, αποφάσισε να συνασπιστεί για να πετύχει καλύτερες τιμές.
Το 2013 δημιούργησε το δίκτυο καταστημάτων με Αυτόματους Πωλητές Γάλακτος ΘΕΣγάλα στη Λάρισα. Ακολουθεί το 2015 η Θεσσαλονίκη και το 2016 η Αθήνα. Το 2017 τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την μετατροπή των καταστημάτων σε συνεταιριστικές γωνιές ελληνικών προϊόντων καθημερινής διατροφής και ξεκίνησε η ανάπτυξη μέσω franchise.
Οι πωλήσεις του συνεταιρισμού ανέρχονται περί τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ στα 20 εκατ. ευρώ υπολογίζονται και οι συνολικές υποχρεώσεις του, με τον μακροπρόθεσμο δανεισμό να αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια να διαμορφώνονται πλέον στις 846.000 ευρώ.