του Αχιλλέα Χεκίμογλου 
Σχετικά με την απόπειρα μαζικής εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα από το τουρκικό έδαφος ακολουθεί ένας φανταστικός διάλογος μεταξύ Θουκυδίδη, Ιωάννη Σκυλίτζη κι Εβλια Τσελεμπή. 
Θ: Άψογη κατάσταση! Είναι αμοιβαία επωφελής για τα περισσότερα μέρη!
ΕΤ: Καζάν – Καζάν τζάνιμ!
ΙΣ: Είσαι τρελός δάσκαλε; Καζάν – Καζάν θα του πω του Ρήγα που με έστειλε σε σένα για συμβουλές;
Θ: Καζάν – Καζάν θα του πεις για μια σειρά από λόγους.
ΙΣ: Εξηγήσου.
Θ: Πρώτον, οι Φράγκοι, οι Τεύτονες, οι Κατελανοί, οι Σκλαβηνοί, οι Ενετοί είναι χαρούμενοι διότι οι Ρωμιοί θα κρατάνε το πρόβλημα που προέκυψε από το σουλταν μερεμέτ μακριά τους.
ΙΣ: Δεν θα καλέσουν τα Παπικά Κράτη σε νέα σταυροφορία; Τι αποδεχθήκαμε το filioque στη Φεράρα; Ξέρεις τι ξύλο φάγανε ο Ιωάννης ο Παλαιολόγος και ο Καραμανλής για να μπούμε στην Ευρώπη;
ΕΤ: Σιγά βρε καημένε γκιαούρη που θα κάνουν σταυροφορία για σένα. Πες του βρε δάσκαλε γιατί δεν καταλαβαίνει.
Θ: Συνεχίζω με τους επωφελούμενους: Ξέρουμε ότι οι εικόνες μαζικής μετακίνησης πληθυσμών ενεργοποιούν τα πλέον συντηρητικά στοιχεία σε όλη την Ευρώπη. Ο ηγεμόνας των Ρως έχει έννομο συμφέρον να ενισχυθούν όλοι οι Μαγυαρίζοντες αναχωρητικοί – σαν τον Ορμπάν- στις δημοσκοπήσεις.
ΙΣ: Ποιοι Μαγυαρίζοντες; Οι Τούρκοι;
Θ: Το 1000 μ.Χ. Τούρκους τους λέγατε τους Ούγγρους, σωστά.
ΕΤ: Είδες; Τούρκοι παντού! Να θέσουμε συνοριακό κι εκεί.
Θ: Μη χαίρεσαι Εβλιά – η σχέση είναι πολύ μακρινή. Έλεγα ότι και ο ηγεμών της Ρωσίας εθνικά – κράτη θέλει να έχει απέναντι, όχι κοτζάμ ομοσπονδίες. Ξέρετε πόσες φορές την έκαψε τη Ρωσία η ομοσπονδία Πολωνών και Λιθουανών;
ΕΤ: Όσες φορές μας κέρδισαν στον Καύκασο οι Ρώσοι. Και αυτοί οι γκιαούρηδες οι Πολωνοί μας έδιωξαν και από τη Βιέννη.
ΙΣ: Διαίρει και βασίλευε.
Θ: Μη με διακόπτετε. Άρα, ο Ρώσος κερδίζει σε αυτή τη φάση. Βέβαια, κινδυνεύει πράγματι να πιάσει ο εκβιασμός και να βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι τους Τούρκους στη Συρία. Αλλά αυτό θα αργήσει. Και ο Σουλτάνος κερδίζει. Οι υπήκοοι του ασχολούνται με τα σύνορα και όχι με τις λίρες, που πλέον σύντομα θα αγοράζουν μόνο στραγάλια.
ΕΤ: Υπερβάλεις δάσκαλε.
Θ: Μην τον καλύπτεις Εβλιά, 70% έπεσε το νόμισμα από τότε που του βγάλατε τα μηδενικά. Ο Κέινς επηγάγετο ότι κατά τον Λένιν, «δεν υπάρχει επιτηδειότερον και ασφαλέστερον μέσον δια να ανατρέψη τις τα υφιστάμενα θεμέλια της κοινωνίας από την διαφθοράν του νομίσματος”.
  • Έτσι, υποφέρει ο λαός – και του δίνει κάτι άλλο να ασχολείται. Και άσε με να συνεχίσω. Ο Σουλτάνος σου, προωθεί τον εαυτό του για το ρόλο του προστάτη των μουσουλμάνων, θέλει να γίνει και χαλίφης.
  • Τον βολεύει όλο αυτό. Αρκεί να μην μπει χοντρά στη μούρη των Αράβων. Εκεί θα τρέχουμε να πάρουμε πετρέλαιο.
ΙΣ: Δεν μου λες δάσκαλε, τυχαίο είναι που αυτό έγινε αμέσως μόλις οι Ταλιμπάν τα βρήκαν με τους Αμερικανούς;
Θ: Δε νομίζω, το πιθανότερο είναι τα γεγονότα να συνδέονται. Κερδισμένοι και αυτοί: Όλοι ασχολούνται με τη Θράκη και το Αιγαίο και όχι με τη συμφωνία τους ή όποια έχει δύο αρνητικά χαρακτηριστικά:
  • Παραδίδει έναν λαό στον ισλαμικό νόμο και συμβολίζει τη στρατηγική ήττα των ΗΠΑ στην Ευρασία – μετά από τόσους νεκρούς, τόσο κόστος, τόση καταστροφή και έκαναν μία τρύπα στο νερό.
ΕΤ: Τι έχει δηλαδή ο ισλαμικός νόμος;
Θ: Σκάσε Εβλιγιά, άμα συνεχίσεις, θα φέρω τον Κεμάλ να σε στείλει για καταναγκαστικά έργα στην Αλμύρα Έρημο – θα κλίνεις “Je Suis,  tu es, il est, μέχρι να σβήσει ο ήλιος”.
ΙΣ: Και για εμάς δάσκαλε; Τι να του πω του βασιλέα των Ρωμαίων;
Θ: Να του πεις του Ρήγα ότι πάνω στην αναμπουμπούλα μια χαρά του κάθεται: Το χειρίζεται σωστά και αν το πάει σωστά, θα εκμηδενίσει στο εσωτερικό κάθε πολιτική αναφορά αριστερά και δεξιά του. Ισχυρότερος μπορεί να βγει από την περιπέτεια αυτή, εάν είναι τυχερός– και στο τέλος να προκύψει κι εθνάρχης.
ΙΣ: Τι εθνάρχης; Ξέρεις πόσοι τον φωνάζουν με το υποκοριστικό του;
Θ: Για τον Καραμανλή να δεις τι λέγανε το 50′ – τον Βενιζέλο δε τον έλεγαν Βελζεβούλ. Απολογιστικά γίνονται αυτά. Η κρίση είναι ευκαιρία –  ο ΓΑΠ το έλεγε – αλλά δεν τον ακούγατε ούτε κι αυτός άκουγε τον εαυτό του.
ΕΤ: Γιατί βρε δάσκαλε; Τι θα κάνει ο γκιαούρης; Τι να πω στον Σουλτάνο;
Θ: Σταδιακά θα εμπλέξει Φράγκους, Τεύτονες, Ενετούς, Σκλαβηνούς, Γενοβέζους. Λογικά θα διαπραγματευτεί και θα πετύχει την εξαίρεση των δαπανών που συνδέονται με το προσφυγικό από τα πλεονάσματα των Παπικών και Σταυροφορικών δανείων – χρηματοοικονομικό σχίσμα στο μνημόνιο. Τον δικό σου θα αρχίζουν να τον πιέζουν σταδιακά οι Φράγκοι – έρχονται και μπάνια. Θα χαλάσει τα μπάνια των Ευρωπαίων ο σουλτάνος;
ΕΤ: Και άμα ο Σουλτάνος του στείλει κι άλλους του γκιαούρη;
Θ: Τότε ο Ρωμιός δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ανοίξει τα ξερονήσια, θα τους στοιβάξει εκεί και να κάνει γνωστό σε όλον τον πλανήτη ότι όποιος πάει να μπει στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά, θα καταλήγει εκεί. Είναι απάνθρωπο, αλλά καθόλου αβέβαιο.
ΕΤ: Τόσο χοντρό πράγμα θα κάνει;
Θ: Ρώτα κανέναν Έλληνα παλιό αριστερό να σου πει τι είναι σε θέση να κάνει η Βασιλεία των Ρωμαίων – μπορεί να γίνει το πιο σκληρό κράτος στη γη. Μην τους υποτιμάτε – τελευταία φορά που το κάνατε, χάσατε την αυτοκρατορία σας.
ΕΤ: Θα την ξαναφτιάξουμε.
ΙΣ: Εβλιά μαζέψου γιατί δεν θα καταλάβεις από που θα σου έρθει.
Θ: Σταματήστε επιτέλους! Έλεγα ότι, όσο σοκαριστική και εάν είναι η εικόνα των μαζικών μετακινήσεων, εν τέλει αυτή η μορφή υβριδικού πολέμου είναι τελικά εν πολλοίς διαχειρίσιμη για όλους.
ΙΣ: Και άμα του ξεφεύγει κανενός παλλικάριου κανένα βέλος, κανένα βόλι και σκοτώσει κανέναν Αγαρηνό ή Βακτριανο στον Έβρο;
ΕΤ: Θα γίνει τζιχάντ κατά των γκιαούρηδων!
Θ: Ο Εβλιά έχει δίκιο. Χρειάζεται τεράστια προσοχή και ψυχραιμία. Όσο και εάν προκληθούν οι Ρωμιοί, θα πρέπει να δείξουν στωική ψυχραιμία. Ο Σικελικός Εσπερινός από ασήμαντη αφορμή ξεκίνησε. Ήταν βέβαια στημένος από τον Μιχαήλ Παλαιολόγο και την Αραγώνα. Άμα ζούσε βέβαια ο αυτοκράτορας σήμερα, θα το χειριζόταν αλλιώς.
ΙΣ: Τι θα έκανε ο Μιχαήλ Παλαιολόγος σήμερα δάσκαλε;
ΕΤ: Αυτός ο γκιαούρης τους έδιωξε τους Φράγκους. Άμα δεν ήταν αυτός, θα σας είχαμε τελειώσει από το 1300.
ΙΣ: Σκάσε Εβλιά!
Θ: Θέλεις πραγματικά να σου πω τι θα έκανε ο Μιχαήλ Παλαιολόγος;
ΙΣ: Να μου πεις.
ΕΤ: Να ακούσω κι εγώ!
Θ: Θα απαντούσε στον υβριδικό πόλεμο από άλλου. Πρώτον, θα έφτιαχνε ένα τουρκόφωνο μέσο ενημέρωσης με έδρα το Λονδίνο που θα μετέδιδε οικονομικές ειδήσεις. Με λίγη δουλειά θα μπορούσε να δημιουργήσει νομισματική κρίση, ρωτώντας καθημερινά αναλυτές για την μακροοικονομική σταθερότητα της Τουρκίας.
Σε έναν μήνα θα γινόταν γιουρούσι στα τουρκικά ΑΤΜ – και την λίρα θα την μοίραζαν για χαρτοπετσέτες. Στο τέλος ο σουλτάνος θα έκοβε το νόμισμα στη μέση σαν τον Πρωτοπαπαδάκη και μετά θα τον εκτελούσαν και αυτόν – οι Ρωμιοί εκτελούν στο Γουδή, οι Τούρκοι στο Ιμραλί. Η επικοινωνία είναι όπλο μαζικής καταστροφής.
ΕΤ: Σαν αυτά που πέρασε ο γκιαούρης τα προηγούμενα χρόνια.
Θ: Ακριβώς. Επίσης, ο Μιχαήλ Παλαιολόγος με πρόσχημα τον κορωνοϊό, θα ξεκινούσε αντίποινα, με πρωτοβουλία απαγόρευσης της εισόδου στην ΕΕ όσων βάζουν πλάτη στον Σουλτάνο. Π.χ. οι Πέρσες δεν θα μπορούσαν να έρθουν στην Ευρώπη.
ΕΤ: Είναι και Σιίτες αυτοί, αυτομαστιγώνονται. Καλά παιδιά. Γεμάτα τα παζάρια μας από Περσική ερωτική ζωγραφική.
Θ: Επίσης, θα έστελνε μαχητικά αεροσκάφη στην Κύπρο και θα συνεννοούνταν μυστικά με τους Ρώσους να κάνουν υπερπτήσεις στις περιοχές όπου πολεμούν οι παραστρατιωτικοί της Τουρκίας στη Συρία. Πιθανόν να έριχναν και φυλλάδια για τα ξερονήσια που έλεγα πριν. Ίσως να έριχναν και κανένα πύραυλο στους ισλαμιστές παραστρατιωτικούς.
ΙΣ: Αυτά είναι ακραία πράγματα, εμείς είμαστε πιστοί Χριστιανοί, άνθρωποι του Θεού, δεν κάνουμε τέτοια. Το ΝΑΤΟ τι θα έλεγε;
Θ: Το ξέρω Σκυλίτζη μου, αλλά αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού – και η Ρωμανία έχει τα συμφέροντά της. Να σου διαβάσω τι είχα γράψει για την Αθήνα και τη Μήλο;
ΕΤ: Άμα το κάνει αυτό ο Γκιαούρης, θα τον ξαναπετάξω στη θάλασσα.
Θ: Εβλιά, πρόσεξε. Η μαζική μετακίνηση των πληθυσμών είναι μία τακτική απόφαση για να πιεστούν εκβιαστικά όλοι και να στηρίξουν την Τουρκία στη Συρία. Έχει λογική. Μόνοι σας τόσα χρόνια κρατάτε 3,5 εκατ. ανθρώπους. Χωρίς εσάς θα είχαμε φτάσει σε αδιέξοδο χρόνια πριν.
  • Όμως, ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί ο Σουλτάνος σου σε αυτό που πάει να κάνει, είναι μεγάλος. Γιατί οι Ρωμιοί ποτέ δεν θα αφήσουν να εγκριθεί σε συλλογικό όργανο οτιδήποτε νομιμοποιεί την παρουσία σου στη Συρία– διότι de facto παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης. Θα βάζουν βέτο μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Μόνο εάν δημιουργήσουν οι Φράγκοι τετελεσμένα μπορεί να αλλάξει αυτό.
ΕΤ: Θα του στείλω το ασκέρι και τα Μπαϊρακτάρ!
Θ: Τα οποία όμως θα αντιμετωπίσει. Με τεράστιο κόστος, αλλά θα τα αντιμετωπίσει. Τι θα κάνεις τότε;
ΕΤ: Κάτι δεν μου λες δάσκαλε.
Θ: Αν μία λύση τακτικής, μετατραπεί σε πρόβλημα στρατηγικής, καταρρεύσει η συνοριοφύλαξη των Ρωμιών από την πίεση και αρχίσουν να ανηφορίζουν εκατοντάδες χιλιάδες στην Ευρώπη, ο Μιχαήλ Παλαιολόγος ξέρεις τι θα έκανε; Ότι και ο Ατατούρκ.
ΕΤ: Τι θα έκανε δάσκαλε;
Θ: Στο συμβούλιο των σταυροφόρων στις Βρυξέλλες θα κατέθετε σχέδιο δημιουργίας ζωνών ασφαλείας στα γνωστά διοικητικά όρια των ελληνικών διεκδικήσεων της συνθήκης των Σεβρών, με το σκεπτικό ότι μία αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή – από τουρκικές δυνάμεις – μεικτή δύναμη ασφαλείας θα μπορούσε να κρατήσει τους πρόσφυγες στο τουρκικό έδαφος.
  • Θα οργάνωνε σταυροφορία – και μπορεί και να το πετύχαινε. Δεν τους θέλουν στην Ευρώπη τους μετανάστες, παρόλο που χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό και χέρια για την οικονομία και το ασφαλιστικό – σωστό ή λάθος, αυτή είναι η πραγματικότητα.
ΙΣ: Ου, άνετα μια σταυροφορία – θα ξαναπάρουμε έτσι πίσω τα θέματα Θρακώον, Οψικίου, Θρακησίων και Κιβυρραιωτών.
ΕΤ: Γκιαούρη, θα σε πλακώσω. Άμα το πω αυτό στον σουλτάνο, θα γίνει έξαλλος.
Θ: Να του πεις να προσέχει και να ξέρει που να σταματά. Γιατί η Αυτοκρατορία σας κατέρρευσε διότι δεχόταν τη νεωτερικότητα εν μέρει – μόνο σε ό,τι αφορούσε τη δυτική στρατιωτική τεχνολογία. Η νεωτερικότητα δουλεύει μόνο άμα πάρεις όλο το πακέτο: Την ελευθερία του ανθρώπου, την επιστημονική αμφισβήτηση, τις ανοιχτές αγορές κτλ.
  • Δες τους Ρωμιούς, Εβλιά. Ήταν ραγιάδες, αλλά επειδή είχαν μορφωμένους ανθρώπους στο εξωτερικό, που αγαπούσαν τα γράμματα και έκαναν εμπόριο, σταδιακά και σας έδιωξαν, και κράτος έκαναν και τελικά έγιναν οι πιο πλούσιοι, οι πιο δημοκρατικοί και ελεύθεροι στην περιοχή – παρόλο που μέσα τους πάντα θα σκέφτονται σαν Πελοποννήσιοι Μαυρογιαλούροι. Αυτά έβλεπε και ο Ατατούρκ γι’αυτό με το στανιό σαν έβαλε να γίνετε Ευρωπαίοι.
  • Εβλιά, το δίκαιο του ισχυρού θα κερδίσει τον πόλεμο και θα επιβληθεί στις διαπραγματεύσεις. Για να κερδίσεις όμως την ειρήνη, χρειάζονται άλλα πράγματα – που δεν τα κάνει. Δες την Σπάρτη. Κέρδισε τον πόλεμο και έχασε την ειρήνη. Ήρθαν οι Μακεδόνες και τους τελείωσαν όλους. Διάβασε τι έγραψα!
ΙΣ: Αυτά να του πω κι εγώ του Ρήγα;
Θ: Κι εσύ και ο Εβλιά να μεταφέρετε ότι σας είπα στους βασιλιάδες σας. Και θυμίστε τους, όμως, ότι η προς Γαλάτας επιστολή του Αποστόλου Παύλου δεν απευθυνόταν στους Κέλτες της σημερινής Γαλλίας, αλλά στους Κέλτες της Γαλατίας της Μικράς Ασίας – της σημερινής περιοχής της Άγκυρας.
  • Τους έστειλαν στην Άγκυρα τα ελληνιστικά βασίλεια όταν ο Γαλατικός στρατός έχασε στους Μακεδονικούς πολέμους στη Μακεδονία, ρίζωσαν και στέριωσαν εκεί. Λαοί πάνε κι έρχονται στην ιστορία – Γότθοι, Βάνδαλοι, Σλάβοι, Άραβες, Μογγόλοι. Καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει τον ρου της ιστορίας.
  • Όρους και προϋποθέσεις βάζουν οι βασιλείς – τίποτε άλλο. Πως την έβγαλε νομίζεις η Βασιλεία των Ρωμαίων χίλια και χρόνια; Νικούσε τον στρατό τους, τους πήγαινε σε μία περιοχή που είχε πρόβλημα, τους έδινε προνόμια, πλήρωναν φόρους και η ζωή συνεχιζόταν.
ΕΤ: Πως το λες αυτό στον σουλτάνο ε; Θα με κρεμάσει.
Θ: Πες του: “Αστερίξογλου”, θα καταλάβει –  το ξέρω ότι έχει χιούμορ κατά βάθος.
{Το ανωτέρω κείμενο αναρτήθηκε στην προσωπική σελίδα του συναδέλφου Αχιλλέα Χεκίμογλου, στο Facebook…}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here