Η Ελλάδα δεν θα μπορεί πλέον να έχει οποιοδήποτε όφελος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και επίσημα πλέον πέφτουν τίτλου τέλους για το QE στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο», ανέφερε η ΕΚΤ.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να τερματίσει επίσημα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου αλλά ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επαναπενδύει τα κεφάλαια από ομόλογα που ωριμάζουν για μεγάλο διάστημα μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της.

Παράλληλα, η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της. «Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της. Με τη σημερινή απόφαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.

Το από καιρό προαναγγελθέν τέλος των αγορών ομολόγων πρέπει να είναι αμετάκλητο για χάρη της αξιοπιστίας της τράπεζας. Ωστόσο, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται, τις δημοσιονομικές εντάσεις στη Γαλλία και την Ιταλία, το πολιτικό αδιέξοδο σχετικά με το Brexit και έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο να συνεχίζει να καραδοκεί, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα φροντίσει να τονίσει άλλες μορφές στήριξης.

Το πρόβλημα της ΕΚΤ είναι ότι η ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη από ό,τι ανέμεναν οι αξιωματούχοι της ακόμη και πριν από λίγες εβδομάδες, ενώ η πρόβλεψη για αύξηση του δομικού πληθωρισμού δεν υλοποιήθηκε, θέτοντας σε αμφιβολία ορισμένες από τις παραδοχές της τράπεζας σχετικά με την ευρύτερη οικονομία. Ο γενικός πληθωρισμός, που είναι ο βασικός στόχος της ΕΚΤ, μπορεί να είναι σήμερα κοντά στο στόχο της – και ελαφρά υψηλότερος στη Γερμανία, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,2% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, ενώ η σημαντική αύξηση των μισθών δεν μεταδίδεται στις τιμές.

Ο Ντράγκι αναμένεται να υποστηρίξει ότι η ανάπτυξη απλά επιστρέφει στο φυσιολογικό επίπεδό της μετά την πρόσφατη άνοδό της. Στην ανοδική πλευρά, όσον αφορά τους κινδύνους, καταγράφεται η περαιτέρω υποχώρηση της αναταραχής στην ιταλική αγορά ομολόγων σήμερα, μετά τη μείωση από τη Ρώμη του στόχου για το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here