γράφει ο Γιώργος Προκοπάκης
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε κάτω από 1%. Τα επίπεδα αυτά, κοντά στο ιστορικό χαμηλό των μέσων Φεβρουαρίου, έχει να τα δει από τότε (τον Φεβρουάριο, δηλαδή).
Οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν σε όλη την Ευρώπη.
Ας είναι καλά το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων.
Κάτι πρέπει να κάνεις όταν βλέπεις τέτοιες εξελίξεις.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι κοντά στο όριο της για αγορές από το Ευρωσύστημα.
  • {Μέχρι τον Ιούλιο είχαν αγορασθεί €10 δισ ελληνικών ομολόγων, τα στοιχεία Αυγούστου-Σεπτεμβρίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη}
Η Ελλάδα ΠΡΕΠΕΙ να μπορεί να “ρίξει” ομόλογα στις αγορές.
Στο Υπουργείο Οικονομικών  κυριαρχεί η πολιτική του δημοσιονομικού συντηρητισμού. Τα ίδια έκαναν επί Τσακαλώτου με 4% απόδοση, τα ίδια και επί Σταϊκούρα με 1%.
Κάποιοι θεωρούν πως το μπαζούκα της ΕΚΤ είναι για να βγαίνει χαμογελαστός κάθε κυβερνητικός και να υπερηφανεύεται για τις χαμηλές αποδόσεις!
  • Αν δεν τις κάνεις κάτι τις χαμηλές αποδόσεις, χάνεις την ευκαιρία για τη χώρα.
Η ποσοτική χαλάρωση έχει τελικό στόχο να πέφτει χρήμα στην οικονομία. Ρίχνει χαμηλά τις αποδόσεις, ο εκδότης βγαίνει και δανείζεται, ικανοποιεί τις έκτακτες ανάγκες του και ρίχνει χρήμα στην οικονομία. Να κινηθεί η οικονομία και να ανέβει αυτός ο έρμος ο πληθωρισμός.
Εκτός των άλλων, η πολιτική καθόμαστε και φωτογραφιζόμαστε κάτω από ταμπλώ με 0.99%, δεν εξυπηρετεί τους ευρωπαϊκούς στόχους.
  • Εν τω μεταξύ, τα δάνεια των θεσμών (πλην ΔΝΤ που ούτως ή άλλως τελειώνουν σύντομα) έχουν φθάσει να είναι ακριβά.
Ας πούμε, του EFSF κοστίζουν 1.38%, αρχίζουν να πληρώνονται το 2023 και ο ΥΠΟΙΚ βγάζει ανακοινώσεις για την εκλογική του περιφέρεια ενώ μπορεί να δανειστεί τριετία με 0.15%, πενταετία με 0.30%. Κι από πάνω θα έχει ομόλογα για το PEPP.
Αντίθετα, πανηγυρίζουν ακόμη με τα swap των διακρατικών δανείων του πρώτου μνημονίου.
Άμα είναι κιμπάρηδες οι άνθρωποι, δεν θέλουν να δανείζονται με 0.002% (ή και αρνητικό) και γουστάρουν να πληρώνουν 1.45% τόκο σε 50 δισ χρέους!
Ναι, αλλά “κλειδώσαμε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους” – μια εφτακοσάρα εις εκατομμύρια μπροστάντζα και μια πεντακοσάρα εις εκατομμύρια κάθε χρόνο.
Να προχωρήσουν άμεσα σε εκδόσεις χρέους. ΑΜΕΣΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here