Όπως αναφέραμε στο Banks.com.gr, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινείται με αστραπιαίες κινήσεις για να αντιμετωπίσει, όσο πιο άμεσα τις επιπτώσεις της πανδημίας, με ενέσεις ρευστότητας, που σήμερα αυξήθηκαν κατά 600 δισ. ευρώ.

Η αύξηση κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ ανέβασε το συνολικό ποσό TOY QE στα 1,35 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ευέλικτο τρόπο, σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τον ορίζοντα του προγράμματος τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση σημειώνει ότι το Δ.Σ. θα πραγματοποιεί αγορές ενεργητικού μέχρι να κρίνει ότι η κρίση κορωνοϊού έχει ολοκληρωθεί.

Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά που προκύπτουν από τίτλους που λήγουν έως τα τέλη του 2022 τουλάχιστον.

Το συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα. Ειδικότερα, αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου ο πληθωρισμός συγκλίνει σε επίπεδα κοντά αλλά χαμηλότερα από το στόχο του 2%.

Όλες αυτές τις κυοφορούμενες εξελίξεις τις είχαμε συζητήσει κατά τη χθεσινή εκπομπή στο BanksLive!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here