Νέα προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας τα οποία σώζουν ζωές, αλλά λόγω κόστους δεν παρέχονται από το δημόσιο σύστημα υγείας, παρουσιάστηκαν στο 4th MedTech Conference.

Στις νέες εξελίξεις για την αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, κατά τις πρώτες ώρες, αναφέρθηκε ο Δρ. Κωνσταντίνος Βέμμος, MD, PhD, FeESO, Stroke Medicine. «Μία νέα θεραπευτική προσέγγιση αφορά στην αφαίρεση του θρόμβου με χρήση ειδικών συσκευών-καθετήρων» σημείωσε. Όπως εξήγησε, η μηχανική θρομβοεκτομή  αφορά ασθενείς με βαρύ ισχαιμικό εγκεφαλικό (περίπου 15% των ασθενών.

Μελέτες κατέδειξαν ότι με το χρήση αυτής της τεχνολογίας μειώνεται η αναπηρία και αυξάνεται η επιβίωση των προαναφερόμενων ασθενών. Σύμφωνα με τον κο Βέμμο, πλέον το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό είναι σε θέση σε λίγα μόλις λεπτά από την προσέλευση στο νοσοκομείο να διαγνώσει εάν υπάρχει αποφραγμένο μεγάλο ενδοκρανιακό αγγείο και ανάλογα να επέμβει. «Το θεραπευτικό παράθυρο επεκτάθηκε στις 6 ώρες και η μέθοδος μπορεί να συνδυασθεί και με θρομβόλυση. Με τη χρήση CT-perfusion και συγχρόνως CT αγγειογραφίας ή MRI-diffusion με MR αγγειογραφία μπορεί να επιλεγούν ασθενείς για μηχανική θρομβεκτομή μέχρι και 24 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων» τόνισε καταλήγοντας.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Σπάργιας MD, PhD, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, αναφέρθηκε στις διαδερμικές/διακαθετηριακές αντικαταστάσεις και επιδιορθώσεις των καρδιακών βαλβίδων, που αποτελούν τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα της Επεμβατικής Καρδιολογίας την τελευταία 10ετία. «Η διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας είναι η πιο εξελιγμένη από αυτές τις θεραπείες. Η διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας βρίσκεται σε δυναμική φάση κλινικής επέκτασης, ενώ η διαδερμική αντικατάσταση της ίδιας βαλβίδας αναμένεται να περάσει από το ερευνητικό στάδιο στην κλινική εφαρμογή μέσα στο 2019» ανέφερε σχετικά.

Οι νέες αυτές θεραπείες αναμένεται να μειώσουν αισθητά τον κίνδυνο θεραπείας και κυρίως την περίοδο ανάρρωσης, τη γενική επιβάρυνση για τους ασθενείς αλλά και για τα Συστήματα Υγείας, εκτίμησε ο ειδικός. Όπως διευκρίνισε, μάλιστα, στις μέρες μας όλες οι όλες οι βαλβιδοπάθειες μπορούν να αντιμετωπιστούν διαδερμικά, αποφεύγοντας δηλαδή ο ασθενής το κλασικό χειρουργείο καρδιάς.

«Υπάρχουν ήδη αρκετές μονάδες στη χώρα που πραγματοποιούν διακαθετηριακές αντικαταστάσεις και επιδιορθώσεις των καρδιακών βαλβίδων, παρά το μικρό σχετικά αριθμό επεμβάσεων που πραγματοποιούνται με mitroclip. Αντίθετα, ικανοποιητικός εκτιμάται ότι είναι ο αριθμός των επεμβάσεων με την μέθοδο TAVI» πρόσθεσε.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα για τα άτομα που ζουν με διαβήτη τα οποία προσφέρει η χρήση της αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, ανέδειξε η Ανδριανή Γερασιμίδη-Βαζαίου, Παιδίατρος Αναπληρώτρια Διευθύντρια και Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου, Α’ Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού.

«Την τελευταία δεκαετία, έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση της χρήσης των αντλιών, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και την Ευρώπη, στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Στην ευρεία χρήση της αντλίας έχει συμβάλλει και η ασφαλιστική κάλυψη των αντλιών από τα ασφαλιστικά ταμεία αρκετών χωρών συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας» επισήμανε. Η υπεροχή της αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης είναι εμφανέστερη όταν συνδυάζεται με συστήματα συνεχούς παρακολούθησης και καταγραφής του σακχάρου (CGM), συμπλήρωσε η κα Βαζαίου.

Επισήμανε, τέλος, την ανάγκη οι μετρητές σακχάρου να τηρούν τα πιο σύγχρονα κριτήρια ISO, ενώ έκανε λόγω για προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τη χρήση τους σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν τις ανάλογες προδιαγραφές.

Στη διαφαινόμενη ανάγκη για δημιουργία νέων τρόπων συνεργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Τάσος Ελευθεράκης, Διευθυντής Υπερήχων Ελλάδος, GE Healthcare. Ένα ιατρο-οικονομικό πλάνο που θα στηριζόταν στην από κοινού (πελάτη-προμηθευτή) διαχείριση ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού (Technology Partnership), φαντάζει ως μία πιθανή επιλογή, όπως είπε.

«Η ανάλυση και βελτιστοποίηση του υπάρχοντος στόλου, η συνεχής ανταλλαγή του με καινούριο σε βάθος αρκετών ετών, η σταθερά υψηλή ποιότητα απεικόνισης, η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών, καθώς και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών σε νέες και καινοτόμες τεχνολογίες είναι μερικές από τις βασικές αρχές του προγράμματος»πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μια μακροχρόνια συνεργασία πολλών δικλείδων ασφαλείας που ευνοεί και τους δύο μα με τελικό κερδισμένο τον ασθενή.

Ο κος Ελευθεράκης αναφέρθηκε, στο πλαίσιο αυτό, στα οφέλη για τα νοσοκομεία και τους ασθενείς από τη χρήση εξοπλισμού αιχμής, ο οποίος μπορεί να αποκτηθεί με προγράμματα leasing. «Ο πελάτης θα μπορεί να έχει καθ’ όλη την διάρκεια, τον πλήρη έλεγχο του εξοπλισμού, σταθερή πρόβλεψη του κόστους του και να μπορεί να χρησιμοποιεί ορθολογικά τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του» επισήμανε.

Τις πλέον σύγχρονες καινοτομίες της ψηφιακής τεχνολογίας και της πληροφορικής υγείας, παρουσίασε από το βήμα του συνεδρίου ο Σίμος Κοκκοβός, Υπεύθυνος Τμήματος Ψηφιακών Υπηρεσιών Υγείας, Siemens Healthineers. Ειδικότερα, περιέγραψε τη νέα τεχνολογία αποθήκευσης ανεξαρτήτου τύπου ηλεκτρονικού ιατρικού αρχείου Vendor Neutral Archive (VNA).

Σχετικά αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εισαγωγής ενός μοναδικού αριθμού μητρώου ασθενούς με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, καθώς και στην ενιαία καταχώρηση της ηλεκτρονικής καταγραφής (Electronic Health record). Όπως εξήγησε, έτσι οδηγούμαστε στη δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς. «Ο φάκελος αυτός θα περιλαμβάνει όλων των ειδών τις εξετάσεις στις οποίες δύναται να υποβληθεί ο πολίτης, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του» εξήγησε, ενώ ανέλυσε τα πλεονεκτήματα για τους ασθενείς και τους γιατρούς.

Καταλήγοντας ο κος Κοκκοβός, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης Artificial Intelligence, στην Ιατρική Απεικόνιση, που σχετίζεται με τα λεγόμενα Big Data και την ανάγκη βαθύτερης εκμάθησης των μηχανών (Deep Machine Learning).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ