Σημαντικό εργαλείο συλλογής και ανάλυσης απεικονίσεων και κλινικών δεδομένων για τη νόσο COVID-19 με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και της ιατρικής απεικόνισης ετοιμάζει το Εθνικό  Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ που ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Ιατρικής Απεικόνισης και Συλλογής/Επεξεργασίας Δεδομένων (MIDRC).

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ, https://mdimop.gr/covid19/), περιγράφουν τα βασικά σημεία του προγράμματος.

Σε μια προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων πολλαπλών θεσμικών και ακαδημαϊκών φορέων, με επικεφαλής το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Βιομηχανικής (NIBIB), υπολογίζεται ότι «αυτό το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό γιατί θα μας δώσει νέους τρόπους για να μετατρέψουμε γρήγορα τα επιστημονικά ευρήματα σε πρακτικά εργαλεία απεικόνισης που θα  ωφελήσουν τους ασθενείς με COVID-19» ανέφερε ο Διευθυντής του NIBIB, Bruce J. Tromberg, Ph.D..

«Αυτό το πρόγραμμα ενώνει τις δυνάμεις των πρωτοπόρων της ιατρικής απεικόνισης και της τεχνητής νοημοσύνης από τον  ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία και την κυβέρνηση για να φέρει σε πέρας αυτή τη σημαντική πρόκληση» εξήγησε ο κ. Tromberg.

Στην διευκόλυνση της θεραπείας νοσούντων υπολογίζεται ότι θα συμβάλλουν απεικονίσεις (π.χ αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες κ.ά.) και συγκεκριμένα στην αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου, στην πρόβλεψη της απόκρισης στη θεραπεία και στη βελτίωση των πρόγνωσης των ασθενών.

Μείζονος σημασίας παράμετρος αποτελεί ο γρήγορος και ακριβής προσδιορισμός αυτών των ειδικών χαρακτηριστικών και η αξιολόγηση αυτών των πληροφοριών σε συνδυασμό με πολλά άλλα κλινικά συμπτώματα και εξετάσεις.

Επιδίωξη του MIDRC είναι να οδηγήσει στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων διαγνωστικών εργαλείων, όπως είναι οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης (machine learning), που θα επιτρέψουν την ταχεία και ακριβή αξιολόγηση της σοβαρότητας από  της νόσου και θα βοηθήσουν τους γιατρούς να βελτιστοποιήσουν τη θεραπεία των ασθενών.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο αποθετήριο απεικονίσεων του θώρακα (αξονικές τομογραφίες, απλές ακτινογραφίες κ.ά.) από ασθενείς με  COVID-19, προς αξιολόγηση των δεδομένων τόσο από τους πνεύμονες όσο και από την καρδιά. Στο πλαίσιο αυτό θα απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα για περαιτέρω έρευνα και θα αναπτυχθούν προγνωστικές υπογραφές στην απεικόνιση της COVID-19 που θα μπορούν να φανούν χρήσιμα στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Η πρωτοβουλία αυτή εκτιμάται θα επιτρέψει την ανάπτυξη και την ηθική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης για τη λήψη των καλύτερων ιατρικών αποφάσεων για ασθενείς με COVID-19 και μα άλλες νόσους.

Οι οργανισμοί θα συμβάλλουν και αλληλοσυμπληρώσουν την εμπειρογνωμοσύνη κάθε ενός εντός της κοινότητας της ιατρικής απεικόνισης, επαυξάνοντας την ποιότητα των δεδομένων απεικόνισης, την ασφάλεια, την πρόσβαση και τη βιωσιμότητα.

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here