του Ηλία Λεκκού 

•     Όπως αναμενόταν, η Fed διατήρησε το βασικό επιτόκιό της στο εύρος 0,00%-0,25%. Εκτιμά ότι θα παραμείνει ως έχει έως ότου επιτευχθεί ο στόχος της μέγιστης απασχόλησης και ο πληθωρισμός ανέλθει στο 2% με προοπτική να το ξεπεράσει σε μέτριο βαθμό (moderately) για κάποιο διάστημα. Επανέλαβε ότι επειδή ο πληθωρισμός διατηρούνταν επίμονα υπό του 2% έχει ως στόχο αυτός να υπερβεί συγκρατημένα (moderately) το 2% για κάποιο διάστημα προκειμένου ο μέσος πληθωρισμός και οι σχετικές προσδοκίες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα να βρίσκονται στο 2%. Μέχρι να συμβεί αυτό, η Fed εκτιμά ότι θα διατηρήσει μία νομισματική πολιτική που θα διευκολύνει προς αυτή την έκβαση (accommodative stance of monetary policy).

•     Αποφάσισε την έναρξη του περιορισμού (tapering) του μεγέθους της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Συγκεκριμένα, οι μηνιαίες αγορές κρατικών και τιτλοποιημένων στεγαστικών ομολόγων θα μειωθούν τον Νοέμβριο κατά $15 δισ. (κατά $10 δισ. και $5 δισ. αντίστοιχα). Ισόποση, περαιτέρω μείωση θα πραγματοποιηθεί και τον Δεκέμβριο. Για τον Ιανουάριο και μετά, αν και θεωρεί πιθανή τη συνέχιση της περαιτέρω μείωσής τους ανά μήνα, δεν έλαβε απόφαση αναμένοντας τις οικονομικές εξελίξεις.

•   Διαπιστώνει συνεχιζόμενη ενίσχυση των δεικτών της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης αποδίδοντάς την στην πρόοδο των εμβολιασμών και τις ισχυρές πολιτικές στήριξης της οικονομίας. Επανέλαβε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και ότι οι κίνδυνοι στην αναπτυξιακή δυναμική παραμένουν. Για το δ΄ τρίμηνο, ειδικότερα, ο πρόεδρός της Τζ. Πάουελ δήλωσε ότι εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο του γ΄ τριμήνου. Αναγνωρίζει την άνοδο του πληθωρισμού, αλλά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε παράγοντες που αναμένει να έχουν κυρίως παροδικό χαρακτήραΌμως, εκτιμά ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους απασχόλησης στην αγορά εργασίας μέχρι στα τέλη του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάουελ απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφή τρόπο σχετικά με τις προσδοκίες των αγορών για δύο πιθανές αυξήσεις επιτοκίου μέχρι τα τέλη του 2022.

•     Αναφορικά με την αντίδραση των αγορώνη ισοτιμία του ευρώ ως προς το δολάριο αυξήθηκε κοντά στο 1,1610 και η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων ενισχύθηκε κοντά στο 0,51%. Παράλληλα, ο μετοχικός δείκτης S&P500 ενισχύθηκε και το spread των εταιρικών ομολόγων συρρικνώθηκε ελαφρώς.

                

{Ο κ. Ηλίας Λεκκός είναι Chief Economist στον Όμιλο της Τρ. Πειραιώς}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here