…Ευκαιρία για συζητήσεις με επίκεντρο το “ενεργειακό” αποτέλεσε η εκδήλωση για τη μετονομασία των Ελληνικών Πετρελαίων σε HELLENiQ Energy.
  •    Καλές οι κοινωνικές επαφές σημαντικών επιχειρηματιών της εγχώριας οικονομίας, χρησιμότερες ωστόσο οι εκ του σύνεγγυς επαφές και προτάσεις προς τον καθ’ ύλην αρμόδιο Κώστα Σκρέκα.
   Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε την ευκαιρία να τα πει κυρίως με επιχειρηματίες που πλήττονται από το ενεργειακό κόστος-από ευρύτατο μέρος της παραγωγής- από την Ιωάννα Παπαδοπούλου και τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο μέχρι τον Ευάγγελο Μυτιληναίο και Ευτύχη Βασιλάκη κ.α. φυσικά.
Στο επίκεντρο τι άλλο;
  • Το θέμα της μείωσης στην ζήτηση ρεύματος από Νοέμβριο-Δεκέμβριο, η τροφοδοσία με φυσικό αέριο όπως και η επιδότηση στοχευμένα κλάδων κυρίως της μεταποίησης αλλά και των τροφίμων-διατροφής.
   Στο “Ελληνικός Κόσμος” η εκδήλωση της HelleniQ Energy (με οικοδεσπότες τους Γιάννη Παπαθανασίου και Ανδρέας Σιαμίσιης) όπου και επιβεβαιώθηκε η (εύλογη) ανησυχία της εγχώριας επιχειρηματικότητας για το “ενεργειακό”.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και άλλοι επιχειρηματίες όπως η Μαριάνα Λάτση (μέτοχος του 45%), ο Θεόδωρος Φέσσας, ο Γ. Αγγελόπουλος, ο Χρήστος Μεγάλου της Τρ. Πειραιώς , o Aπόστολος Ταμβακάκης της EOS Capital Partners, ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης της ΕΛΙΝΟΙΛ κ.α.
  • Η διοίκηση της HELLENiQ Energy αποκάλυψε ότι σύντομα θα εξαγοράσει 2 εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο εξωτερικό.
  • Θα είναι και η πρώτη ουσιαστικά κίνηση εξωστρέφειας του ομίλου στην πράσινη ενέργεια.
Τα “επιτοκιακά/νομισματικά”,  σύμφωνα με επιχειρηματία η οποία παρευρέθηκε στην εκδήλωση, δεν συζητήθηκαν καν.

Τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μέχρι στιγμής διαθέσει 314 δισ. ευρώ για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Tο Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαθέσει 178 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του Bruegel που δημοσιεύτηκαν χθες.

Το αυξανόμενο δημοσιονομικό βάρος – οι δαπάνες της ΕΕ αντιστοιχούν στο 1,7% του ΑΕΠ  της Ευρωζώνης – έρχεται καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη παλεύουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές.

 

Συζητείται ήδη ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα μεταφέρει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να επιτευχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει επίσης ανώτατο όριο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και στόχο για μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η Μόσχα περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου προς την περιοχή.