Γράφει η «ξενοδόχος»

 

Στο top 3 των χωρών που πέτυχαν ανάπτυξη και ξεπέρασαν τα νούμερα του 2019, όσον αφορά τις κρατήσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, συγκαταλέγεται η Ελλάδα, φέτος το καλοκαίρι, με τη συνέχεια για το φθινόπωρο να προμηνύεται επίσης πολύ καλή, με βάση τουλάχιστον τα νούμερα της Αθήνας.

Σύμφωνα με την AIRDNA που επεξεργάζεται τα στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις από μεγάλες πλατφόρμες όπως η Airbnb και η VRBO, οι 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές– μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- σημείωσαν φέτος αύξηση της ζήτησης στις κρατήσεις του καλοκαιριού, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να καταγράφεται στη Νορβηγία (+71,2%), την Ουγγαρία (+65,8%) και την Ελλάδα (+61,8%).

H χώρα μας ξεπέρασε ακόμη και τα επίπεδα πριν από την πανδημία:

  • Γερμανία με ένα +24,8%, Ελλάδα με +24,1% και Γαλλία με +21,9% έχουν την υψηλότερη ανάπτυξη σε σύγκριση με το 2019 και είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 20 αγορές που εξετάζονται, μόνο εννέα κινήθηκαν ανοδικά έναντι του 2019.

 

Η AIRDNA διαπιστώνει ότι σε όλη την Ευρώπη, οι ταξιδιώτες δεν φαίνονται επί του παρόντος διστακτικοί στο να  προχωρήσουν σε νέες κρατήσεις τους στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Από τα στοιχεία της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου, η Ευρώπη έχει 6,6% περισσότερες κρατήσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019 και αύξηση 36,6% σε ετήσια βάση, έναντι του 2021.

Αντίστοιχα και η Αθήνα κινείται με δυναμική με +125% περισσότερες διανυκτερεύσεις να έχουν ήδη κλειστεί για φέτος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα νούμερα στη βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας παραπέμπουν πλέον στην περίοδο της κανονικότητας με τη διαθέσιμη προσφορά σε καταλύματα να έχει αυξηθεί κατά 20% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ενώ σε σύγκριση με το 2019 εξακολουθεί να είναι μόλις 2%, με 133.575 καταχωρήσεις (έναντι του -10,8% του ευρωπαϊκού μέσου όρου).