Του Νίκου Σακελλαρίου

Ο χαμός με τις συντάξεις και την επικείμενη μείωσή τους από την 1/1/2019 δείχνει πολλά πράγματα. Πρώτα είναι η έλλειψη πραγματικής ασφαλιστικής μόρφωσης στους περισσότερους πολίτες. Το δεύτερο είναι η διαχρονική αφερεγγυότητα του Κράτους και το τρίτο είναι η έλλειψη ανταπόκρισης στα κελεύσματα των καιρών από την ιδιωτική ασφάλιση.

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη ασφαλιστικής ενημέρωσης, το πρόβλημα έγκειται στο ότι για χρόνια ο κόσμος είχε συνηθίσει να παίρνει συντάξεις με αναπλήρωση άνω του 100%, που είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς και τεράστια Εφάπαξ, που δεν συμβάδιζαν με τις εισφορές τους αλλά ούτε και με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας.

Το γεγονός ότι το Ασφαλιστικό έγινε αντικείμενο δικηγόρων και όχι αντικείμενο αναλογιστών από το 1950 και μετά βοήθησε να καλλιεργηθεί όχι μόνο η άγνοια, αλλά κυρίως ο παραλογισμός. Πόσες φορές δεν ακούσατε τη φράση «είναι παράνομες οι μειώσεις των συντάξεων»; Το ότι δεν είναι λογικό βάσει αριθμών και αναλογιστικών μελετών να μοιράζονται «συντάξεις Ελβετίας» (προ του 2012) από πτωχευμένο Κράτος και ελλειμματικά Ταμεία αυτό δεν το λέει κανένας. Γιατί δεν συμφέρει ούτε τους πολιτικούς ούτε τα κόμματα ούτε τους εργατολόγους και βεβαίως ούτε τους ίδιους τους συνταξιούχους.

Περισσότερα στο Insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here