«Η εμπειρία από το ΤΕΑ-ΕΛΤΑ. Οδηγός για το μέλλον» ήταν το θέμα της ομιλίας-παρουσίασης της κ. Αγγελικής Μουρατίδου, MBA, F.H.A.S,  Αναλογιστής, στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Η κα Μουρατίδου εξήγησε το σύστημα των τριών πυλώνων ασφάλισης και όπως είπε το συνταξιοδοτικό σύστημα “είναι κάτι πιο ευρύ από την κοινωνική ασφάλιση που γνωρίζουμε. Έχουμε και τους πυλώνες της επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης. Η επαγγελματική διαφέρει και από την κρατική και την ιδιωτική. Η κρατική έχει χαρακτήρα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ η ιδιωτική έχει να κάνει καθαρά με την ιδιωτική πρωτοβουλία”.

Όπως είπε η κα Μουρατίδου, η επαγγελματική ασφάλιση προσομοιάζει περισσότερο με την ιδιωτική “ως προς το γεγονός ότι ο τρόπος που λειτουργεί έχει μεγάλη έκθεση σε αυτό που λέμε κίνδυνο αγοράς. Για αυτό και πρέπει να τίθενται κάποιοι κανόνες για το πώς αντιμετωπίζονται αυτοί οι κίνδυνοι”.

Σύμφωνα με την ίδια στην επαγγελματική ασφάλιση ένας τομέας που πρέπει να δώσουμε βαρύτητα είναι το πώς γίνεται το matching, να συμβαδίζουν οι υποχρεώσεις με τις επενδύσεις”.

Εν συνεχεία η ίδια παρέθεσε τα στοιχεία από την διεθνή εμπειρία, τονίζοντας ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο όγκος περιουσίας των ΤΕΑ ανέρχεται σε 50 τρις δολάρια, όταν το 2008 ήταν 23 τρις. Διευκρίνισε δε, ότι η ανάπτυξη των ΤΕΑ δεν είναι ίδια για όλες τις χώρες. Σε κάποιες, όπως Βρετανία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Αυστρία υπάρχει μια μακρά παράδοση στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, όπου το ποσοστό του ΑΕΠ που εκπροσωπεί αυτή η περιουσία φθάνει άνω του 100%.

Σε αντιδιαστολή παρέθεσε την εμπειρία της Ελλάδας: “Στην Ελλάδα το εν λόγω ποσοστό είναι κάτω από το 1% υπολογίζοντας όχι μόνο τα ταμεία προαιρετικής ασφάλισης αλλά και τα τέσσερα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης. Στα ταμεία προαιρετικής ασφάλισης τα κεφάλαια εκπροσωπούν μια περιουσια μόλις της τάξης των 200 εκατ.” είπε. Πρόσθεσε δε πως στη χώρα μας, ένας εργαζόμενος όταν συνταξιοδοτείται χάνει μεγάλο μέρος των εισοδημάτων του όσο ήταν ενεργός επαγγελματικά, και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, προκειμένου να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο που είχε, θα πρέπει να βρει τρόπους πώς θα αναπληρώσει αυτό ποσό. “Την απάντηση σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να δώσει η επαγγελματική ασφάλιση η οποία την τελευταία δεκαετία επέδειξε εντυπωσιακές επιδόσεις. Ενδεικτικά Από 2011 έως 2021 είχαμε μια απόδοση της τάξης του 4,6%.”

 

Η κα Μουρατίδου στην παρουσίασή της ανέλυσε εκτενώς τη δομή και τη λειτουργία του ΤΕΑ ΕΛΤΑ. “Δημιουργήθηκε το 2004 και λειτουγεί 2 προγράμματα, το ένα αφορά εφάπαξ παροχή και το άλλο αφορά πρόγραμμα ασφάλισης Ζωής και νοσοκομειακής περίθαλψης”.

Δείτε τα σημαντικότερα στοιχεία από την παρουσίαση της κας Μουρατίδου

 

 

 


Αγγελική Μουρατίδου

Η Μουρατίδου Αγγελική είναι Μαθηματικός, αδειούχος Αναλογιστής από το 1995 και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MBA). Είναι  μέλος της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος (F.H.A.S) και έχει διατελέσει εκπρόσωπος της στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αναλογιστών (G.C.A.E.) καθώς και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Έχει εργαστεί ως Διευθύντρια Αναλογιστικών Τμημάτων Ασφαλίσεων Ζωής και  Γενικών Ασφαλίσεων. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της ως στέλεχος στον ασφαλιστικό τομέα ανέλαβε ορισμένες ιδιαίτερα απαιτητικές θέσεις: Γενική Διευθύντρια στην NBG Bancassurance, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Γενική Διευθύντρια και επικεφαλής Αναλογιστής  στην Credit Agricole Life. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “αποταμιευτικά προϊόντα unit linked,” (εκδόσεις Forum), και έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια.

Η Μουρατίδου Αγγελική έχει διεκπεραιώσει με απόλυτη επιτυχία αναλογιστικές μελέτες συνταξιοδοτικών παροχών, παροχών πρόνοιας και υγείας για Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς και πολυπληθείς Αποτιμήσεις προγραμμάτων παροχών προς το προσωπικό. Υποστηρίζει την Αναλογιστική Λειτουργία του ΤΕΑ Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (Τ.Ε.Α.Υ.Ε.Τ.), του ΤΕΑ Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε.) και του ΤΕΑ Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΤΕΑ ΕΛΤΑ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ