Με βομβαρδισμό δημοσιονομικών αναπτυξιακών μέτρων συνολικού ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πολεμούν τώρα οι ΗΠΑ την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, πυροδοτώντας την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη, μετά την ψήφιση και των δύο πακέτων της κυβέρνησης Μπάιντεν. Το δεύτερο και μεγαλύτερο πακέτο των 3,5 τρις ψηφίστηκε και αυτό από τη Γερουσία.

Τα μέτρα θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να προχωρήσουν και να ξεκολλήσουν από το νομισματικό μονόδρομο ενώ και η Fed θα απαλλαγεί από το άγχος που προκαλεί η συνέχεια της νομισματικής χαλάρωσης. Τα μηδενικά επιτόκια και οι αγορές ομολόγων ήταν τα βασικότερα (αλλά όχι τα μόνα), μέτρα στήριξης μέχρι τώρα.

Ωστόσο καταπολεμήθηκαν ως οι μοναδικοί υπαίτιοι για το ξέσπασμα του πληθωρισμού, αλλά για την μονότονη επανάληψή τους κάθε φορά που ξεσπούσε κρίση, καθώς η συνεχής χρήση τους απειλούσε το στοιχείο της θετικής έκπληξης και της αποτελεσματικότητάς τους. Προφανώς ούτε και η χρήση δημοσιονομικών μέτρων δεν μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά δίνει την ευκαιρία στη Fed να πάρει τα μέτρα που θα ησυχάσουν τους επικριτές της.

Τα δημοσιονομικά πακέτα, έχουν άρωμα από μέτρα Ρούσβελτ και θυμίζουν τις ρυθμίσεις με τις οποίες οδήγησε τις ΗΠΑ στην έξοδο από τη Μεγάλη Ύφεση, με τα εμβληματικά έργα για τις μεγάλες γέφυρες, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Υπάρχουν γέφυρες και δρόμοι στις ΗΠΑ που δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και δεκαετίες, όπως αναφέρεται από αμερικανικά μέσα.

Χθες ψηφίστηκε με διακομματική συμφωνία το πρώτο νομοσχέδιο για το πακέτο δημοσιονομικών δαπανών 1.000 δις δολαρίων  για τις υποδομές, που αποτελούσε δέσμευση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας από την κρίση του κορωνοϊού.

Η έγκριση του νομοσχεδίου, που πήρε πλέον τον δρόμο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενίσχυσε ιδιαίτερα τις μετοχές που συνδέονται στενότερα με την πορεία της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Ο Dow Jones έκανε νέο ιστορικό υψηλό και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά.

Στο μεταξύ όμως η Γερουσία των ΗΠΑ, ενέκρινε και το δεύτερο,  συμπληρωματικό πακέτο των Δημοκρατικών και του προέδρου Τζο Μπάιντεν για επέκταση του νομοσχεδίου υποδομών, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 3,54 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το πακέτο αυτό εγκρίθηκε με ψήφους 50 υπέρ και 49 κατά, ανοίγοντας το δρόμο για τη νομοθέτηση της οικονομικής ατζέντας του Λευκού Οίκου σε πολιτικές σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την υγειονομική μέριμνα, τα εργασιακά και την παιδεία.

Και οι 48 Δημοκρατικοί στη Γερουσία οι καθώς και δύο ανεξάρτητοι ψήφισαν σήμερα υπέρ ενός σχεδίου προϋπολογισμού – ορόσημο που επιτρέπει ποσό ύψους 3,54 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να δαπανηθεί σε κοινωνικά προγράμματα και σε προγράμματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφήνοντας την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις να δώσει την αποφασιστική ψήφο, μετέδωσαν τα αμερικανικά δίκτυα.

Στο ταμπλό χθες τη νύχτα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με άνοδο 162,82 μονάδων ή 0,46%, στις 35.264,67 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 4,45 μονάδες ή 0,10%, στις 4.436,80 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 72,1 μονάδες ή 0,49%, καθώς η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έπληξε τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας.

Το νομοσχέδιο, γνωστό ως Infrastructure Investment and Jobs Act, προβλέπει πόρους 550 δις δολαρίων σε νέα δημόσια έργα, μεταξύ άλλων 110 δις για δρόμους, γέφυρες και άλλα ανάλογα προγράμματα, 66 δις δολαρίων για τον σιδηρόδρομο, 65 δις δολαρίων για ευρυζωνικό διαδίκτυο και 55 δις δολαρίων για συστήματα υδροδότησης.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκαν μετά τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας, το οποίο κατέγραψε 10,1 εκ. ανοικτές προς κάλυψη θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, έναντι 9,1 εκ. θέσεων τις οποίες ανέμεναν οι αναλυτές.

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here