Δημήτρης Μαλλάς

 

Ένα tweet της N26, της αρκετά δημοφιλούς και στην Ελλάδα γερμανικής fintech startup, πριν από λίγες ημέρες ήταν αρκετό για να βάλει «φωτιά» -κατά το κοινώς λεγόμενο στους κατόχους iPhone. Και αυτό γιατί η γερμανική fintech που έχει εξελιχθεί σε μία -μόνο- ψηφιακή τράπεζα έκανε γνωστό ότι θα προσφέρει σύντομα τη δυνατότητα και στους Έλληνες πελάτες της τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το Apple Pay. Και το ερώτημα που προέκυψε είναι πότε θα «ανοίξουν» και οι ελληνικές τράπεζες το Apple Pay.

Το θέμα θέλει λίγη προσοχή. Στο πρόσφατο Digital Banking Forum, η γενική διευθύντρια της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Άσπα Παλημέρη δήλωσε ότι περιμένει μέσα στο 2019 να έρθει και στην Ελλάδα το Apple Pay. Η κα Παλημέρη δεν αναφερόταν στην Ν26 αλλά στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες προκειμένου να προσφέρουν αυτή την επιλογή στους πελάτες τους, θα πρέπει να υλοποιήσουν κάποιες συγκεκριμένες υποδομές, οι οποίες συνδέονται και με τη σύνδεση τους με το σύστημα της Mastercard, η οποία ουσιαστικά έχει αναλάβει ένα ρόλο «μεσάζοντα» για την Apple όσον αφορά το Apple Pay για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η Apple θέλει να προσφέρει το Apple Pay και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών. Πρακτικά, η αμερικανική εταιρεία το έχει «ανοίξει» για την Ελλάδα και μόλις η όποια ελληνική τράπεζα τελειώσει τις απαραίτητες υποδομές θα μπορεί να ξεκινήσει να το προσφέρει.

Η περίπτωση της Ν26 είναι διαφορετική. Και αυτό γιατί η γερμανική fintech έχει υλοποιήσει τις σχετικές υποδομές δεδομένου ότι προσφέρει το Apple Pay σε άλλες αγορές όπου δραστηριοποιείται. Προκειμένου να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα και στην Ελλάδα, χρειάζεται απλά να κάνει ορισμένες αναβαθμίσεις. Γι’ αυτό και το tweet έλεγε ότι θα είναι σύντομα έτοιμη.

Όσον αφορά το Google Pay, εκεί θα χρειαστεί μεγαλύτερη υπομονή. Μέχρι πριν λίγο καιρό, η Google ήταν αρκετά «ζεστή» για να επεκτείνει την διάθεση της δικής της υπηρεσίας πληρωμών σε μικρότερες ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ξαφνικά, όμως, και για αδιευκρίνιστους λόγους, άλλαξε γνώμη. Και το πλάνο «πάγωσε». Μένει να δούμε πότε θα «ξεπαγώσει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here