του Ευστάθιου Λιακόπουλου

Έχοντας εισέλθει σε μια κρίση, απροσδόκητη, χωρίς έλεος και χωρίς περιθώρια ιδιαίτερων μεταβολών, είναι λογικό να αυξάνεται η ανασφάλεια και η ανησυχία μας.

Είναι γεγονός ότι αυτή η συμφορά μας συνάντησε στην χειρότερη στιγμή, όταν όλοι μας αναμέναμε μια πολύ καλή χρονιά, μετά από πολλά χρόνια ατελείωτων δυσκολιών.

Η ψυχολογία, απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν, είναι στο χειρότερο σημείο της καμπής και το μέλλον φαντάζει άγνωστο και αβέβαιο.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, οφείλουμε να μείνουμε σθεναρά ψύχραιμοι και αισιόδοξοι.

Η αλήθεια είναι ότι εμείς στην BSS είχαμε προβλέψει μια τεράστια μείωση του ΑΕΠ από τον Απρίλιο με σχετικό μας άρθρο. Σήμερα εκτιμούμε ότι θα έχουμε ένα εξίσου δύσκολο πρώτο εξάμηνο του 2021. Αλλά…..

Η βελτίωση μετά την εφαρμογή του εμβολιασμού, θα είναι έντονα ανοδική.

Ο Έλληνας χαρακτηρίζεται από την τάση υπερτίμησης προς τις θετικές ειδήσεις. Με την εφαρμογή των εμβολίων, θα σπεύσουμε προς τις συνήθεις δραστηριότητες μας δίνοντας ώθηση στην αγορά. Αλλά και οι τουρίστες έχοντας επαναπαυθεί μέσω του εμβολιασμού, θα μας επισκεφτούν.

Οι επενδυτές δεν έφυγαν ποτέ και αντιθέτως θα αυξήσουν την τάση τους για επενδύσεις σε μια χώρα με σημαντικά πλεονεκτήματα και με μη αντιπροσωπευτική απαξίωση του ΑΕΠ τα τελευταία έτη.

Η χώρα έχει αποκαταστήσει την σχέση της, με τις αγορές και μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Moodys. Επομένως μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα πρέπει να αναμένουμε θετικές εξελίξεις.

Επομένως τι πρέπει να κάνουμε; Με μια φράση “Να κρατηθούμε”.

  • Όχι βέβαια αδρανώντας, αφού η αδράνεια είναι κόστος, αλλά με κάθε τρόπο.

Κατανοούμε ότι η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη έως το α εξάμηνο του 2021 τουλάχιστον.

Επομένως:

  • Προσαρμόζουμε την λειτουργία της επιχειρήσεως μας, σε δεδομένα κρίσης άμεσα και κυρίως:
  • Δρούμε εύστοχα και αποφασιστικά.

Τα καλύτερα θα έρθουν με μεγαλύτερη ασφάλεια, όταν έχουμε κάνει την μετάβαση από την κατανόηση, στην προσαρμογή και την δράση.

 

{Ο κ. Ευστάθιος Λιακόπουλος είναι CEO της Building Solid Success BSS ww.bssplus.gr}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here