Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προστατέψει δύο από τα πιο δημοφιλή και παραδοσιακά μας ποτά, το τσίπουρο και την τσικουδιά, προσπαθώντας να “παγώσει” έως το 2021 την αύξηση του φόρου. Από την άλλη όμως μεριά βρίσκει τοίχο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει ανυποχώρητη στην εφαρμογή ενιαίου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ελληνικά προϊόντα, ανάλογου με αυτόν που ισχύει για τα αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, Μανώλη Κεφαλογιάννη, η Ελλάδα

  • θα πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ζητά

  • χορήγηση προθεσμίας για τη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας έως τις 31 Αυγούστου 2021, καθώς έχουν ήδη συναφθεί οι σχετικές συμβάσεις για τις πρώτες ύλες, οι οποίες παραπέμπουν στον ισχύοντα μειωμένο κατά 50% συντελεστή ΕΦΚ έναντι του κανονικού συντελεστή.

Σε περίπτωση άμεσης συμμόρφωσης, πάνω από 30.000 αμβυκούχοι και διήμεροι αποσταγματοποιοί που έχουν άδεια απόσταξης θα αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε ότι

  • η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. σχετικά με τον ΕΦΚ στο τσίπουρο, καθώς έκρινε ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής για το τσίπουρο και την τσικουδιά, δεδομένου ότι η Οδηγία 92/834 δεν προβλέπει τέτοιους μειωμένους συντελεστές και τα κράτη- μέλη δεν επιτρέπεται να θεσπίζουν κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα που παρεκκλίνουν από τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 92/83″.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here