ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γιάννης Κομνηνακίδης, Διευθυντής Πωλήσεων, Merrill Corporation

O Γιάννης Κομνηνακίδης είναι ένας νέος μάνατζερ, που έχτισε την καριέρα του βήμα-βήμα, περνώντας από διάφορα στάδια και διαφορετικούς οργανισμούς με κύριο αντικείμενο τις διαδικασίες due diligence.

Ο Γιάννης είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Information Management, με ειδίκευση στο Project Management και Telecom Management, με αντικείμενο την προηγμένη ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων, από το πανεπιστήμιο Syracuse των ΗΠΑ. Είναι πιστοποιημένος PMP® (Project Management Professional) από τον διεθνή οργανισμό Project Management Institute®.

Αφορμή της συζήτησής μας ήταν η μεγάλη εξαγορά της πασίγνωστης εταιρείας κοσμημάτων Tiffany’s από τον επιχειρηματικό κολοσσό της Luis Vuitton. Ήταν ένα deal 16,2 δισ. δολ., πίσω από το οποίο κρύβεται ένα μικρό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, μυστικό: η τεχνολογική πλατφόρμα της Merrill Corporation, Merrill DatasiteOne, η οποία υποστήριξε όλες τις διαδικασίες αυτής της τεράστιας επιχειρηματικής συναλλαγής.

Ο Γιάννης Κομνηνακίδης, ως διευθυντής πωλήσεων της Merrill Corporation, είναι υπεύθυνος για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, και από το 2020 θα είναι επικεφαλής και για όλη την αγορά της Μέσης Ανατολής.

Η ομάδα του δραστηριοποιείται έχοντας ως βάση το Λονδίνο, τη Φραγκφούρτη και το Παρίσι, αλλά διατηρεί έντονη παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Ο βασικός της ρόλος είναι να διασφαλίζει την επιτάχυνση και βελτιστοποίηση των διαδικασιών due diligence σε όλο το φάσμα των κεφαλαιουχικών συναλλαγών, περιλαμβανομένων των εξαγορών και συγχωνεύσεων (Μ&Αs), δημόσιων εγγραφών (IPOs), άντλησης κεφαλαίων (fundraising), πώλησης χαρτοφυλακίων real estate, πώλησης χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων (NPLs) και πολλών άλλων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην ελληνική αγορά αποτελεί η πλήρης υποστήριξη της πώλησης της OTE Albania από τον όμιλο του ΟΤΕ εντός του 2019.

Ο Γιάννης Κομνηνακίδης εξηγεί στο ΧΡΗΜΑ πως πίσω από κάθε μεγάλη επιχειρηματική ή επενδυτική συμφωνία κρύβεται ένας «στρατός» συμβούλων με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό και ερευνητικό έργο.

Ας ξεκινήσουμε με το τι ακριβώς κάνει η Merrill Corporation…

Η Merrill Corporation αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο το σημείο αναφοράς και την ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο της παροχής cloud computing services ή, όπως είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, υπηρεσίες VDR (Virtual Data Room). Μέσω της ανανεωμένης due diligence πλατφόρμας Merrill DatasiteOne, η Merrill αποτελεί την πλέον καινοτόμα εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα των due diligence SaaS υπηρεσιών, επενδύοντας συνεχώς στην ενσωμάτωση συνεχών αναβαθμίσεων, με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς και τις ανάγκες των επαγγελματιών σε διαδικασίες due diligence (με 84 νέες λειτουργικές βελτιώσεις από τον Μάρτιο του 2018).

Με τους πλέον ασφαλείς μηχανισμούς και δικλίδες ασφαλείας, επιτυγχάνεται ο διαμερισμός των πιο ευαίσθητων εταιρικών δεδομένων, βελτιστοποιώντας και επιταχύνοντας τις πλέον απαιτητικές due diligence διαδικασίες.

Πού είναι χρήσιμο αυτό το λογισμικό;

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Merrill, και ενσωματώνοντας τις απόψεις 2.000 και πλέον επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων, μέχρι το 2022 η εξέλιξη της τεχνολογίας θα μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξαγοράς/πώλησης μιας επιχείρησης ή ενός χαρτοφυλακίου, κατά μέσο όρο, στους τρεις μήνες.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, με δεδομένο αφενός τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα των ομάδων συμβούλων της προς πώληση εταιρείας και αφετέρου το πλήθος των συμβούλων και των ομάδων όλων των ενδιαφερόμενων επενδυτών, ότι η τεχνολογία και η σωστή λύση VDR παίζει καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και της διαφάνειας της διαδικασίας.

Παράλληλα, η διασφάλιση της προστασίας των εταιρικών δεδομένων, η διαβαθμισμένη ασφάλεια χρηστών και οι προηγμένες αναφορές δραστηριότητας των διαφόρων ρόλων σε πραγματικό χρόνο είναι μερικά από τα πλέον χαρακτηριστικά εργαλεία της DatasiteOne, τα οποία διασφαλίζουν όχι μόνο την ασφαλή πρόσβαση στα εταιρικά έγγραφα, αλλά βοηθούν και στον καθορισμό ενός αρχικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

 Πώς λειτουργεί αυτή η πλατφόρμα;

Όπως ήδη προαναφέρθηκε, η DatasiteOne πλατφόρμα της Merrill Corporation αποτελεί μια λύση cloud, οπότε οι διαχειριστές του συστήματος, οι οποίοι είναι μέλη της ομάδας της εταιρείας προς πώληση, προσκαλούν τα μέλη της ομάδας τους, των συμβούλων τους και τις ομάδες των ενδιαφερόμενων επενδυτών, σε ένα κλειστό και, πλέον, ασφαλές περιβάλλον, προκειμένου να ξεκινήσει ο έλεγχος του νομικού, χρηματοοικονομικού, τεχνικού και πολλών άλλων περιεχομένων των εγγράφων. Παράλληλα, όλες οι ομάδες των ενδιαφερόμενων επενδυτών έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν με πλήρη διαφάνεια και σε ένα πλήρως ανώνυμο περιβάλλον στη διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων επί των εγγράφων υπό έλεγχο και ανάλυση.

Δώστε μου ένα παράδειγμα…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία της Merrill στην Ελλάδα με τον Όμιλο ΟΤΕ για τη διαδικασία due diligence της πώλησης της Telekom Albania, η οποία ολοκληρώθηκε εντός του 2019. Το εν λόγω project ακολούθησε ένα αυστηρό και απαιτητικό χρονοδιάγραμμα, τόσο στα πλαίσια της προετοιμασίας του VDR (προτού δοθεί πρόσβαση στα εταιρικά δεδομένα) όσο και στη διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου (due diligence) από τρίτους, και έγινε official case study της Merrill.

Όπως ανέφερε στο case study ο Δημήτρης Τσατσάνης, Deputy Director of M&A, οι προσκλήσεις προς τρίτους (invitations) χωρίς καθυστερήσεις, η μεταφορά δεδομένων στην πλατφόρμα (upload) με ένα απλό “drag and drop”, η βέλτιστη χρήση Q&A, η προηγμένη ρύθμιση υδατογραφημάτων σε όλα τα είδη εγγράφων, η αυτόματη μετονομασία του συνόλου των φακέλων, υποφακέλων και εγγράφων (σε σχέση με τον χρόνο που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί one by one), η αυτόματη αλλαγή της δομής των φακέλων, καθώς και η ανάγκη για αυτόματη απόκρυψη ευαίσθητων εταιρικών δεδομένων (εξοικονόμηση 40% του χρόνου συγκριτικά με προηγούμενη χρήση εργαλείων μη ενσωματωμένων στην πλατφόρμα), ήταν τα εργαλεία τα οποία βελτιστοποίησαν τη διαδικασία και επέτρεψαν στην εταιρεία να ασχοληθεί περισσότερο με τη συγκρότηση του σχεδίου πώλησης παρά με τη διαχείριση του VDR. Η αποδοτικότητα των ανθρώπινων πόρων στη διαδικασία εξαγοράς είναι ένα επιπρόσθετο όφελος που επιτυγχάνεται με τη χρήση της DatasiteOne. Για τους σκοπούς της συζήτησής μας τα χρονοδιαγράμματα τηρήθηκαν στο έπακρο και το project θεωρήθηκε άκρως επιτυχημένο.

Επιμένετε πολύ, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, στη διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών, αλλά και των εταιρικών, δεδομένων…

Ο αυστηρός έλεγχος πρόσβασης στα εταιρικά έγγραφα, η διαβαθμισμένη πρόσβαση και η διασφάλιση της προστασίας των εταιρικών και κατ’ επέκταση των προσωπικών δεδομένων είναι ο κύριος πυλώνας δράσης της Merrill Corporation.

Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι η Merrill είναι πιστοποιημένη κατά ISO 27001, SSAE 16 SOC 2 Type II, FedRAMP EU-US Privacy Shield, και πλήρως εναρμονισμένη με τον Νόμο περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Θα προέτρεπα τόσο εσάς όσο και τους αναγνώστες σας, αν πραγματικά ενδιαφέρεστε και θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουμε όλες τις προσκλήσεις στα θέματα της ασφάλειας, να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας, www.merrillcorp.com.

Θέλω να μου πείτε πώς αυτή η πλατφόρμα DatasiteOne μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

Η χρήση VDR συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτιστοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων (NPLs και NPEs).

Το 2020 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα πάρει τη σκυτάλη ως ο επόμενος μεγάλος πρωταγωνιστής της ευρωπαϊκής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων. Η λύση που προσφέρει η Merrill Corporation με την πλατφόρμα DatasiteOne θα κρίνει –στον βαθμό που της αναλογεί– την εμπρόθεσμη και επιτυχή ολοκλήρωση των εν λόγω NPLs και NPEs συναλλαγών.

O Κανονισμός της ΕΕ 2016/679 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών είναι άμεσα συνυφασμένος με τις συναλλαγές κόκκινων δανείων οι οποίες υπόκεινται στον Νόμο περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων-GDPR και όλων των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στις εταιρικές συμβάσεις των δανειοληπτών.

Με το εργαλείο αυτόματης απόκρυψης προσωπικών και εταιρικών δεδομένων (redaction), η Merrill –ως ο μοναδικός VDR πάροχος στον κόσμο που το προσφέρει– και η πλέον καινοτόμα λύση στον τομέα του due diligence τα τελευταία 5 χρόνια, επιλύει τις προκλήσεις που προκύπτουν από την προαναφερθείσα νομοθεσία.

Επίσης, πίσω από κάθε μεγάλη συναλλαγή στον χώρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων κρύβεται η βέλτιστη δόμηση του data tape, η προώθηση και ασφάλεια των εταιρικών δεδομένων, μέσω διαβαθμισμένης πρόσβασης χρηστών, με ταυτόχρονη εξαφάνιση του κινδύνου μη συμμόρφωσης, για την ορθή διασφάλιση της εμπιστευτικότητας. Αυτή είναι η χρησιμότητα της πλατφόρμας DatasiteOne.

Με 22 βραβεία σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της τεχνολογίας, τα τελευταία 8 χρόνια, και με την απεριόριστη εμπιστοσύνη των πελατών μας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Merrill θα συνεχίσει να επενδύει τόσο στην ασφάλεια όσο και στη λειτουργικότητα της DatasiteOne.

Πιστεύετε ότι το «ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων», αυτός ο νέος μεγάλος «άθλος του Ηρακλή», μπορεί να επιτευχθεί μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η Φραγκφούρτη;

Υπό προϋποθέσεις, το σχέδιο «Ηρακλής» μπορεί να ολοκληρωθεί όχι μόνο εμπρόθεσμα, αλλά και με επιτυχία, έτσι ώστε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί από κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ και να επιστρέψει στον πραγματικό του ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, και η ώθηση της ανάπτυξης.

Η τεχνολογία, από μόνη της, δεν μπορεί να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου, μπορεί όμως να συμβάλει τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση –στον βαθμό βεβαίως που της αναλογεί– και, σε κάθε περίπτωση, να παίξει καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων που έχει θέσει η ΕΕ.

Όπως ήδη έχω προαναφέρει, η βελτιστοποίηση, η επιτάχυνση και η ασφάλεια των due diligence διαδικασιών είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι μεγαλύτεροι οργανισμοί παγκοσμίως επιλέγουν τη Merrill Corporation. Εργαλεία όπως η αυτόματη απόκρυψη ευαίσθητων εταιρικών δεδομένων (εξοικονόμηση 40% του χρόνου συγκριτικά με εργαλεία μη ενσωματωμένα στην πλατφόρμα), το φιλικό στον χρήστη περιβάλλον περιήγησης (ακόμη και σε χρήστες με μικρή εμπειρία), η υποστήριξη πλήρους μηχανισμού OCR (Optical Character Recognition), για εύκολη εύρεση κειμένου και λέξεων-«κλειδιά», και η ομάδα διαχείρισης έργων με βάση το Λονδίνο, η οποία αριθμεί πάνω από 100 έμπειρους project managers, καθιστούν όλη τη διαδικασία μια μοναδική εμπειρία ακόμη και για τα πιο έμπειρα στελέχη της ελληνικής αγοράς.

 Ειλικρινά, πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να διαχειριστεί αυτό το «βουνό» των κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων;

Είδαμε ότι οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το «τοξικό» τους χαρτοφυλάκιο στα 75 δισ. ευρώ από 107 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Προφανώς, το πρόβλημα δεν λύθηκε. Το τραπεζικό σύστημα επιβαρύνεται με 4 κόκκινα δάνεια στα 10 που έχει χορηγήσει (39%).

Από την άλλη πλευρά, μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση επενδυτών από τον οργανισμό Ashurst μάς έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες διαχειριστές δήλωσαν ότι θα επενδύσουν στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Ελλάδα, σήμερα, θεωρείται από όλους τους διαχειριστές η περισσότερο υποσχόμενη ευρωπαϊκή αγορά για όσους αναζητούν αποδόσεις και εναλλακτικές τοποθετήσεις.

 Ποια είναι η εμπειρία σας από την κυπριακή αγορά;

Είναι άλλα τα μεγέθη, αλλά είναι ίδιο το πρόβλημα. Τα κόκκινα δάνεια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Παραμένουν, ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό 34% των χορηγήσεων.

Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως και η ελληνική, σήμερα, δείχνει αποφασισμένη να μετατρέψει το πρόβλημα σε ευκαιρία για την οικονομία. Η κυπριακή αγορά ακινήτων έχει αμέσως ανταποκριθεί σ’ αυτήν την προσπάθεια με μια σημαντική και πολλά υποσχόμενη άνοδο.

Τα τιτλοποιημένα δάνεια των κυπριακών τραπεζών είναι πολύ λιγότερα ως συνολικό ποσοστό από τα αντίστοιχα ελληνικά. Θεωρούνται όμως περισσότερο «ανακτήσιμα». Οι επενδυτές δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους…

 Αυτός, λοιπόν, είναι και ο δρόμος για την Ελλάδα;

Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν «σηκώσει τα μανίκια» και αντιμετωπίζουν, πλέον, το πρόβλημα δυναμικά. Εμείς θέλουμε να τους προσφέρουμε τα κατάλληλα εργαλεία ώστε η προσπάθειά τους να ευοδωθεί το συντομότερο δυνατό.

……………………

Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here