Γράφει η «ξενοδόχος» 

Κατά της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία εντάχθηκε στον αναπτυξιακό η επένδυση της εταιρείας Vasaco για το ξενοδοχείο πολυτελείας στην περιοχή του Μακρυγιάννη ετοιμάζονται να προσφύγουν περιβαλλοντικοί φορείς και κάτοικοι της περιοχής. 

Το πλάνο για την κατασκευή του εν λόγω ξενοδοχείο, μαζί με αυτό του ομίλου Ευμορφίδη της COCO-MAT (το οποίο πάντως …πρόλαβε και λειτούργησε από την περασμένη σεζόν κανονικά ως 5άστερη μονάδα) είχε βρεθεί στο επίκεντρο επί θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης δεδομένου ότι οι 12 όροφοι που προβλέπονταν θα έκρυβαν τη θέα προς την Ακρόπολη. Ακολούθησε, στη συνέχεια επί υπουργίας Ν. Σταθάκη και μέχρι νεοτέρας, η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για υψηλά κτίρια στην περιοχή για ένα χρόνο, η οποία πήρε παράταση στις αρχές Μαρτίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι τις τελικές αποφάσεις που θα αφορούν το ύψος των κτιρίων. 

Τώρα, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κατήγγειλε την υπαγωγή, εν μέσω κορωνοϊού, στον αναπτυξιακό νόμο της εν λόγω επένδυσης για ποσό ύψους 3,37 εκατ. ευρώ και ετοιμάζεται να υποβάλλει και τη σχετική αίτηση θεραπείας. «Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ανακαλύπτουμε εμβρόντητοι ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης εντάσσει, απ’ ότι φαίνεται αναιτιολόγητα, στον αναπτυξιακό νόμο την υπερμεγέθη ξενοδοχειακή μονάδα της εταιρείας VASACO ΑΕ, επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, για οικονομική στήριξη από το κράτος. Η αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας, μετά την αίτηση ακυρώσεώς μας στο ΣΤΕ με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι, κατέπεσε τον Νοέμβριο του 2019 στην ολομέλεια του ΣτΕ, με Πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικ. Σακελλαροπούλου. Η μονάδα αυτή δεν διαθέτει νομικό έρεισμα αν η διοίκηση του υπουργείο Περιβάλλοντος δεν συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΣτΕ και προβεί σε αποσαφήνιση των ισχυόντων όρων δόμησης, ή ισχύουσα διοικητική πράξη αν δεν υποβληθεί νέος φάκελλος συμμόρφωσης προς την απόφαση του ΣτΕ, και οπωσδήποτε καμία νομιμοποίηση με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και το Άρθρο 24 του Συντάγματος. Το Άρθρο 24 επιτάσσει την προστασία της περιοχής Μακρυγιάννη, κηρυγμένης από το 2004 ως αρχαιολογικός χώρος της πόλης των Αθηνών, πόσο δε μάλλον του πολιτιστικού περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Συμβόλου του Δυτικού Πολιτισμού, του Μνημείου της Ακρόπολης». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ