Δυναμικά στο προσκήνιο επανέρχεται ο «Ηρακλής», με τις συζητήσεις γύρω από την παράταση του υπάρχοντος σχήματος ή την αναμόρφωσή του, ώστε να «χωρέσει» τη νέα τράπεζα, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση Παγκρήτιας και Attica Bank, να βρίσκονται σε εξέλιξη.  

«Συζητείται η επαναφορά του ‘Ηρακλή’, προκειμένου να αξιοποιηθεί από Παγκρήτια Τράπεζα και Attica Bank, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα επιβαρύνει τον προυπολογισμό, άρα μέχρι να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση είναι μάλλον δύσκολο να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση», σχολιάζουν στο NPL Confidential πηγές με γνώση. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα απέφυγε στο παρά πέντε τον «σκόπελο» της Eurostat, η οποία αποφάσισε να μην επιμείνει στην άποψη που είχε διατυπώσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι περί της εγγραφής των εγγυήσεων του «Ηρακλή» στο δημόσιο χρέος χωρίς αυτές να έχουν καταπέσει, συστήνοντας στη χώρα να είναι περισσότερο προσεκτική στο μέλλον, αναφορικά με τον διαμοιρασμό του κινδύνου μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών. 

H Thrivest, πάντως, φέρεται να… πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, ζητώντας, μάλιστα, την ελάφρυνση του «Ηρακλή», μιας και έχει αποδειχθεί ασύμφορος για τις μη συστημικές τράπεζες. «Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μην ισχύσει η υποχρέωση της πώλησης σε ιδιώτες επενδυτές τουλάχιστον του 51% των mezzanine και junior ομολογιών», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Πληροφορίες από την κυβέρνηση, ωστόσο, αναφέρουν πως ήδη έχει γίνει αποδεκτή από την DGComp το αίτημα της παράτασης του υπάρχοντος σχήματος, για έξι μήνες, προκειμένου να καλύψει τις τιτλοποιήσεις, οι οποίες εκκρεμούν (Sunrise III, Frontier II και Solar).