Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, δεν έκρυψε τις προθέσεις του: Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα FED θα ανταποκριθεί «κατάλληλα» στις προκλήσεις του εμπορικού πολέμου και των άλλων πρόσφατων εξελίξεων. Η μείωση των επιτοκίων του δολαρίου επιστρέφει πλέον στην ατζέντα των συζητήσεων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Ο πρόεδρος της FED παραδέχεται ότι η εμπορική διένεξη δεν αφήνει αλώβητη την αμερικανική οικονομία, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση του κόστους δανεισμού.

H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ «εξετάζει στενά τις επιπτώσεις» της εμπορικής αντιπαράθεσης, η οποία από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές ομολόγων και μετοχών, απειλώντας την ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

  • «Δεν γνωρίζουμε πώς ή πότε θα επιλυθούν αυτά τα ζητήματα», παραδέχθηκε ο κ. Τζερόμ Πάουελ.
  • «Όπως πάντα, θα ενεργήσουμε κατάλληλα για τη διατήρηση της ανάπτυξης, με μια ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στο στόχο 2%».

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της FED δεν επανέλαβε τη δέσμευση για «υπομονετική» στάση στην επόμενη κίνηση επιτοκίων.

Η επιβολή εκατέρωθεν δασμών και η παρατεταμένη εμπορική αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τους σημαντικότερους εταίρους είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας του Σεν Λιούις, Τζέιμς Μπιούλαρντ, να ταχθεί υπέρ μιας μείωσης επιτοκίων, ενώ και οι αγορές έχουν αυξήσει τα στοιχήματα ότι η FED θα καταργήσει τη δέσμευση για «υπομονετική» στάση, προχωρώντας σε μείωση του κόστους δανεισμού.

Προς το παρόν, η FED διατηρεί (από τον Δεκέμβριο) σταθερό το βασικό επιτόκιο, στο εύρος του 2,25% με 2,5%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here