Συγκεντρώνονται στρατεύματα στη μεθόριο Ρωσίας-Ουκρανίας, η Μόσχα αδιαφορεί για τις ανησυχίες της Δύσης. Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Λονδίνο φοβούνται μια «νέα Κριμαία» και νέες επιθετικές  κινήσεις της Μόσχας για τη προσάρτηση των αυτόνομων περιοχών του Ντονμπάς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε χθες ευθέως την Μόσχα ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, εκφράζοντας «την ανησυχία» των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • «Υπάρχουν περισσότερα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2014, κατά την πρώτη ρωσική εισβολή», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στο NBC παραπέμποντας στην προσάρτηση της Κριμαίας πριν από επτά χρόνια.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν φαίνεται να αντιδρά στις εκκλήσεις της Δύσης….

“Υπάρχουν περισσότερα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2014, κατά την πρώτη ρωσική εισβολή”, εκτίμησε ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο “Μπάιντεν ήταν πολύ σαφής: αν η Ρωσία ενεργήσει με απερίσκεπτο ή επιθετικό τρόπο, θα υπάρξουν κόστη, συνέπειες”, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίζει το είδος ενδεχόμενων αντιποίνων.

  • Ο πόλεμος στο Ντονμπάς ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014, έπειτα από μια φιλοδυτική εξέγερση στην Ουκρανία την οποία ακολούθησε επίσης η προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Η σύγκρουση αυτή έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου άλλων. Η ένταση των μαχών είχε εν πολλοίς μειωθεί μετά τις συμφωνίες ειρήνης του Μινσκ το 2015, αλλά η πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης δεν έχει προχωρήσει.

Τις τελευταίες ημέρες το Κίεβο και δυτικές πρωτεύουσες επέκριναν τη Μόσχα για τη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ τα φονικά επεισόδια με τους αυτονομιστές είναι σχεδόν καθημερινά.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, το Κρεμλίνο μπορεί να ψάχνει μια δικαιολογία προκειμένου να εξαπολύσει μεγάλου εύρους στρατιωτική επιχείρηση.

Το Κρεμλίνο δεν διέψευσε αυτές τις κινήσεις στρατευμάτων, αλλά διαβεβαιώνει πως δεν απειλούν κανέναν, κατηγορώντας αντίθετα το Κίεβο για “προκλήσεις” με σκοπό “να επιδεινώσει την κατάσταση στο μέτωπο”.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here