Του Βάιου Κρόκου

Ένας άλλος πολυσχιδής όμιλος με εξωστρέφεια στο επιχειρηματικό του αποτύπωμα φαίνεται πως βαδίζει προς την έξοδο του Χρηματιστήριου Αθηνών.

Πρόκειται για τον όμιλο Καράτζη από το Ηράκλειο Κρήτης που δραστηριοποιείται σε τομείς της βιομηχανίας, τον ξενοδοχειακό κλάδο και την ενέργεια.

Συγκεκριμένα, με προσυμφωνημένη χρηματιστηριακή συναλλαγή μεταβιβάστηκε χθες έναντι 47,5 εκατ. ευρώ πακέτο 5.643.204 μετοχών της, που αντιστοιχεί σε 38,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας

Το ποσοστό αυτό άνηκε στην Μαρία Καράτζη, αδερφή του μεγαλομετόχου της εταιρείας Αντώνη Καράτζη ο οποίος προέβη στην αγορά του παραπάνω μεριδίου.

Με αυτά τα δεδομένα, βάσει νόμου, υπεβλήθη υποχρεωτική δημόσια πρόταση από την ΑΝΤΚΑΡ Μονοπρόσωπη, εταιρεία συμφερόντων του Αντώνη Καράτζη για το υπόλοιπο 15,37% της εταιρείας, καθώς ο ίδιος κατέχει πλέον το 84,63%.

Το προσφερόμενο τίμημα της δημόσιας πρότασης διαμορφώνεται στα 10ευρώ/μετοχή.

Σε περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης ελέγχει ποσοστό άνω του 90% στην εταιρεία, αναμένεται να ασκήσει το δικαίωμα squeeze out και να διαγράψει τη μετοχή από το ταμπλό του Χρηματιστήριου.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί εάν το τίμημα για τους μικρομετόχους είναι εν τέλει εύλογο.

Σημειώνεται πως η Deloitte, στην σχετική έκθεση αποτίμησης των μετοχών της εταιρείας, εκτιμά πως η σταθμισμένη αξία για το σύνολο της εταιρείας αποτιμάται στα 122,4 εκατ. ευρώ ήτοι 8,34 ευρώ ανά μετοχή

Βιομηχανία – Ξενοδοχεία – Ενέργεια

Με έδρα την Κρήτη ο Όμιλος Καράτζη ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην κατασκευή υλικών διχτυών το 1974, ενώ πλέον κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο του παγκοσμίως με το σύνολο της δραστηριότητάς του να έχει εξαγωγικό χαρακτήρα.

Σήμερα διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα (Μελιδοχώρι, ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, Λάρισα) και ένα στη Γερμανία (Kusey) με συνολική ετήσια δυναμικότητα παραγωγής μεγαλύτερη των 25.000 τόνων, ενώ έχει παρουσία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία.

Διαθέτει επίσης δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα 5 αστέρων στην Κρήτη (Nana Beach» και Nana Princess) ενώ τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο όμιλος και στον τομέα της ενέργειας.

Ξεκίνησε αρχικά στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2010 με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε Κατερίνη, Λάρισα, Βοιωτία και Ηράκλειο.

Πρόσφατα, απασχόλησε το deal με την Volton κατά το οποίο ο όμιλος Καράτζη πούλησε την θυγατρική KEN, η οποία δραστηριοποιείται στην εμπορία και προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου.

Το αντίτιμο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ανήλθε στα 14,1 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Τι σηματοδοτεί το deal Volton – KEN

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here