Του Βάιου Κρόκου

Ως αυλαία παρόμοιων συμφωνιών στον κλάδο ενέργειας χαρακτηρίζουν παράγοντες που γνωρίζουν την αγορά την πώληση της θυγατρικής του ομίλου ΚΑΡΑΤΖΗ, ΚΕΝ A.E στην Volton.

Όπως επισημαίνουν, θρυαλλίδα εξελίξεων αποτέλεσε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον ενεργειακό χάρτη της χώρας με βασικό παράγοντα την κατάργηση των ΝΟΜΕ και την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Οι ενδείξεις αποτυπώνουν το γεγονός πως οι τάσεις συγκέντρωσης θα ενταθούν καθώς εταιρείες χωρίς παραγωγή δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν ώστε να είναι ανταγωνιστικοί.

Για την ώρα, η εν λόγω συμφωνία διαφοροποιεί λίγο την κατάσταση στην προμήθεια καθώς η εξαγορά της KEN από την Volton ισχυροποιεί την δεύτερη: Η συμμετοχή της στο μερίδιο αγοράς θα διαμορφωθεί στο 1,5% περίπου, θα αποκτήσει δίκτυο 30 καταστημάτων της ΚΕΝ αλλά θα εισέλθει και στην λιανική φυσικού αερίου.

Σε ανακοίνωση της η εισηγμένη ΚΑΡΑΤΖΗΣ σημειώνει πως από την πώληση αυτή εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν θετικά τα αποτελέσματα του ομίλου και θα αποτυπωθεί η θετική επίδραση στις οικονομικές καταστάσεις, στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Το βλέμμα στους μεγάλους ομίλους

Το επόμενο διάστημα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά τις ανακατατάξεις στην αγορά. Διαφορετικές αναμένονται οι αντιδράσεις καθώς άλλες δυνατότητες προσαρμογών έχουν οι καθετοποιημένοι όμιλοι με παραγωγή και προμήθεια σε σχέση με μικρότερους «παίκτες» της αγοράς.

Στην πρώτη περίπτωση, στάση αναμονής αναμένεται από τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους όσον αφορά το σκέλος των ανατιμήσεων. Εντούτοις, δεν αποκλείεται ένας πρώτος γύρος επιθετικών κινήσεων σε επίπεδο marketing για την απόσπαση μεριδίων από τη ΔΕΗ.

Γενικότερα ωστόσο, η αγορά αναμένει τα «απόνερα» των αποφάσεων της ΔΕΗ ώστε να μπορέσει να χαράξει την τιμολογιακή της πολιτική.

Στον αντίποδα, πιο σύνθετα φαντάζουν τα πράγματα για τις εταιρείες χωρίς παραγωγή: Μια παρόμοια αύξηση των τιμών ίσως αποτελέσει «δίκοπο μαχαίρι», καθώς δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σενάρια συγχωνεύσεων και πιο συγκεκριμένα απορρόφησης από μεγάλους καθετοποιημένους ομίλους, στο πλαίσιο συγκέντρωσης του κλάδου.

Πρώτο βήμα πάντως όλων θεωρείται η διερεύνηση τρόπων για την απόσπαση μεριδίων. Υπενθυμίζεται πως οι εναλλακτικοί και άλλοι πάροχοι κατέχουν το 27% της αγοράς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here