Iδιαίτερη αίσθηση στην αγορά και αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη του εξειδικευμένου συνδρομητικού portal www.nplconfidential.com για την είσοδο της οικογένειας Λάτση στην αγορά των “κόκκινων δανείων” της χώρας μας.
Όπως αναφέρει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του www.nplconfidential.com, ένα μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων που βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς περνά στον έλεγχο εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Λάτση. 
  • Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το www.nplconfidential.com, στο πακέτο των δανείων αυτών περιλαμβάνονται και  δάνεια ύψους περίπου 50 εκατ. Eυρώ  της εκδοτικής εταιρείας «Πρώτο Θέμα Εκδοτική» τα οποία  περιήλθαν σε fund / εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων.
Εν συνεχεία μεταβιβάστηκαν σε εταιρεία συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση, η οποία τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο προσκήνιο επιχειρηματικών εξελίξεων, πραγματοποιώντας εξαγορές και αποκτώντας συμμετοχές σε εταιρείες διαφόρων κλάδων ( ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κλπ).
  • Πιθανότατα η συναλλαγή έγινε μέσω της πώλησης από την Τράπεζα Πειραιώς του project Trinity I, που περιλάμβανε δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση των μονών Βατοπεδίου και Σίμωνος Πέτρας καθώς και των απαιτήσεων του Πρώτου Θέματος, στην Intrum Hellas.
Στη συνεχεία η Intrum Hellas διαχώρισε και πούλησε – προφανώς με κέρδος – τα δάνεια του εκδοτικού Ομίλου στην επενδυτική εταιρεία Latsco Hellenic Holdings S.à r.l., συμφερόντων της κας. Μαριάννας Ι. Λάτση.
  • Είναι γνωστό ότι στην εν εξελίξει στρατηγική της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνεται η μεγάλη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων του Ομίλου και η απεμπλοκή της από συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πάντες πληροφορίες, οι συνολικές απαιτήσεις του Πρώτου Θέματος που μπήκαν στο project της τιτλοποίησης είναι λίγο πάνω από τα 38 εκατ. ευρώ ενώ ερωτηματικό παραμένει το ποσοστό του κουρέματος που συμφωνήθηκε προκειμένου τα δάνεια να καταλήξουν αρχικά στην Intrum Hellas και στη συνέχεια να πουληθούν στον επιχειρηματικό όμιλο.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι στην περίπτωση που το deal πάρει «σάρκα και οστά» ίσως αποτελεί το πρώτο βήμα για την είσοδο του νεοπαγούς επενδυτικού ομίλου της Μ. Λάτση στα media, όπου η παρατεταμένη κρίση έχει δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες.

Το χαρτοφυλάκιο δανείων Trinity 

 

Κατά τη διάρκεια του 2019, η Τράπεζα Πειραιώς εκκίνησε τη διαδικασία για την πώληση ενός μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων, εν μέρει εξασφαλισμένου με ακίνητα (Project “Trinity”).  

Το συνολικό ύψος των πιστωτικών απαιτήσεων ανέρχεται στα 773 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια με λογιστική αξία στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ύψους 90 εκατ. ευρώ, πληρούσαν τα κριτήρια για να ταξινομηθούν ως Διακρατούμενα προς πώληση σύμφωνα με το Δ.Π.Χ.Α. 5 και συμπεριλήφθηκαν στον λειτουργικό τομέα «ΝPE MU» της Σημείωσης 6 «Ανάλυση κατά τομέα».  

H Τράπεζα εντός του 2020 ολοκλήρωσε την πώληση των υπο-περιμέτρων Trinity III και ΙΙΙ με το συνολικό ύψος πιστωτικών απαιτήσεων να ανέρχεται στα 307 εκατ. ευρώ.  

Το αποτέλεσμα της εν λόγω πώλησης, λαμβάνοντας υπόψη τα κόστη της συναλλαγής, λογιστικής αξίας ύψους 35 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται στο κονδύλι «καθαρά λοιπά έσοδα/(έξοδα)».

Για την υπο-περίμετρο Trinity IV με συνολικό ύψος πιστωτικών απαιτήσεων και λογιστική αξία στα 164 εκατ. ευρώ και 49 εκατ. ευρώ αντίστοιχα η Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε, το 4ο τρίμηνο του 2020, τη μεταβίβαση τμήματος της υπο-περιμέτρου με το συνολικό ύψος πιστωτικών απαιτήσεων αυτής να ανέρχεται στα 57 εκατ. ευρώ.

Η πώληση της υπόλοιπης υπο-περιμέτρου IV καθώς και των υπολοίπων υπο – περιμέτρων Τrinity VI – VII αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021.

Κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου του 2020 η Τράπεζα εκκίνησε τη διαδικασία πώλησης επιχειρηματικών δανείων, ως project Trinity VIII, με το συνολικό ύψος πιστωτικών απαιτήσεων και την λογιστική αξία να ανέρχεται ανέρχονται στα 48 εκατ. ευρώ και 28 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Ο λειτουργικός τομέας που περιλαμβάνει το προαναφερθέν χαρτοφυλάκιο είναι o «NPE MU», όπως παρουσιάζεται στη Σημείωση 6 «Ανάλυση κατά τομέα». Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 2021.