Σε συμφωνία με την Generali κατέληξε η AXA για να πουλήσει τις ασφαλιστικές δραστηριότητές της στην Ελλάδα, αντί του ποσού των 165 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μία μεγάλη συμφωνία με σημασία για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και του Bancassurance.

Κατά τους όρους της συμφωνίας, η ΑΧΑ θα πουλήσει τις εργασίες των τομέων Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων στην Ελλάδα (ΑΧΑ Ασφαλιστική A.E.) έναντι ενός συνολικού καθαρού τιμήματος 165 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε πολλαπλάσιο P/E έτους 2019 12,2×2 (Πολλαπλάσιο Τιμή/Καθαρά Κέρδη IFRS).

Σχετικά με το κομμάτι του Bancassurance η Assicurazioni Generali εισέρχεται η Alpha Bank σε αποκλειστική συνεργασία για τη διάθεση μέσω του Δικτύου της προϊόντων γενικών ασφαλίσεων και ασφαλίσεων υγείας. Η αρχική διάρκεια της συμφωνίας είναι 20 έτη δίνοντας έμφαση βάσει στρατηγικής στα ψηφιακά μέσά.

Η παροχή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης για την Alpha Bank. Η νέα συνεργασία αναμένεται ότι θα επιταχύνει δυναμικά την επίτευξη των στόχων της Τράπεζας στον συγκεκριμένο τομέα. Η Τράπεζα στοχεύει, με την ολοκλήρωση της συμβατικής περιόδου, να πραγματοποιεί το 75% των συνολικών πωλήσεων μέσω ψηφιακών δικτύων. Το ποσοστό των διασταυρούμενων πωλήσεων αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 1,8x , διπλασιάζοντας έτσι το ποσοστό διείσδυσης της Τράπεζας. Η Alpha Bank, στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, στοχεύειστην σημαντική αύξηση των ετήσιων ασφαλίστρων και των αντίστοιχων προμηθειών, ενώ προσδοκά και επιπλέον έσοδα μέσα από την επίτευξη στόχων απόδοσης που έχουν συμφωνηθεί με την Generali.

Οι συζητήσεις με την Generali είχαν ξεκινήσει να κυοφορούνται από το περασμένο καλοκαίρι και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν και να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του 2020, σύμφωνα με πηγές του IW.

Η συναλλαγή αποτελεί συνέχιση της πολιτικής απλοποίησης της ΑΧΑ, σύμφωνα με deal, συμφωνία, χειραψία στο παράθυρο, στατιστικά, ηλιοβασίλεματη στρατηγική του Ομίλου η ολοκλήρωση της οποίας  υπόκειται σε συνήθεις όρους, συμπεριλαμβανομένης της λήψης των εγκρίσεων των Εποπτικών Αρχών, και αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2ου τριμήνου του 2021.

Έλενα Ερμείδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here