Γράφει η «ξενοδόχος»

Στη «Διαύγεια» η απόφαση για το 5άστερο του Ευμορφίδη στην Ακρόπολ της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη για τη

  • «μη έγκριση της μελέτης ανέγερσης του ακινήτου επί των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34 στην περιοχή «Μακρυγιάννη» ως προς το ύψος, τη μείωση αυτού και τον καθορισμό εκ νέου του μέγιστου επιτρεπόμενου».

Πρόκειται για το πολυσυζητημένο 5άστερο κάτω από την Ακρόπολη του ομίλου Ευμορφίδη της COCO-MAT ο οποίος ετοιμάζεται να υποβάλλει προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ζητώντας παράλληλα και αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο:

  • Μετά και την επίσημη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (είχε προηγηθεί προ διμήνου η σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου), ανοίγει ο δρόμος ώστε να βγεί στη συνέχεια από τις αρμόδιες αρχές και η δεσμευτική απόφαση της καθαίρεσης τμήματος της κατασκευής στους δύο υψηλότερους ορόφους προκειμένου να μειωθεί το ύψος της 5άστερης μονάδες που λειτουργεί ήδη από πέρυσι και ανήκει στην Μπλέ Κεδρος ΑΕΕΑΠ, την Επενδυτική Ακινήτων που συνδέεται με τον όμιλο Ευμορφίδη.

 

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει η κ. Μενδώνη δεν εγκρίνεται η μελέτη ανέγερσης του ακινήτου επί των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34 στην περιοχή «Μακρυγιάννη», ως προς το ύψος της οικοδομής,

  • «διότι ο προεξέχων όγκος του κτηρίου, με το διαμορφωμένο ύψος του, προκαλεί έμμεση βλάβη στο μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο, της Ακρόπολης των Αθηνών, και στον περιβάλλοντα χώρο αυτής, τον οποίο υποβαθμίζει όχι μόνο από το επίπεδο του εδάφους αλλά και από το ύψος του Ιερού Βράχου, από τον οποίο είναι εμφανής.
  • Ειδικότερα, η απόσταση του ακινήτου από το μνημείο και η σχέση του με αυτό, εν όψει της θέσης και του μεγάλου διαμορφωμένου τελικού ύψους του (36,65 μ. περίπου), είναι τέτοια, ώστε δεν διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη θέαση του μνημείου ούτε ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, η οποία βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με το μνημείο και είναι αναγκαία για την ανάδειξή του».

Στην απόφαση αναφέρεται ότι το διαμορφωμένο ύψος του κτιρίου ακυρώνει τη συμβολική προσπάθεια έκθεσης των γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης σε επίπεδο ανώτερο από το επίπεδο της πόλης, υπερβαίνοντας το ύψος τοποθέτησης αυτών.

Γι’ αυτό και

  • «θα πρέπει να μειωθεί το ύψος αυτού, για τους ίδιους λόγους και το μέγιστο ύψος του κτηρίου δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 24 μέτρα, συν τις επιτρεπόμενες κατασκευές πάνω από το κτήριο, συνεκτιμώντας τη διαμορφωμένη κατάσταση του ευρύτερου δομημένου περιβάλλοντος, το ύψος των όμορων και πέριξ οικοδομών, καθώς και το γεγονός ότι το κτίριο έχει ολοκληρωθεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here