Κλείνει οριστικά και το θέμα της αναδρομικής καταβολής και αποκατάστασης των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, που διεκδικούσαν με προσφυγές τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση την περασμένη Παρασκευή και μετά από διαβουλεύσεις πολλών μηνών έκρινε, παρά την αντίθετη παλαιότερη απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος, αλλά και της εισηγήτριας, ως συνταγματική την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, το 2012.  Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015 (με την υπ’ αριθμ. 2287/2015 απόφασή της) είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/2012, ύστερα από τις περικοπές των συντάξεων που είχαν γίνει.

Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων…

Οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια για τις περικοπές των δώρων τους το 2012, δικαιώθηκαν με ορισμένες αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων αλλά και από το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ με την 7μελή του σύνθεση.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, με την υπ’ αριθμ. 2287/2015 απόφασή της είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/2012 με αφορμή τις περικοπές των συντάξεων που είχαν γίνει.
Ενδιαφέρον φυσικά παρουσιάζει το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις, αφού πλέον μόνο με νέα νομοθετική ρύθμιση υπάρχει τρόπος επιστροφής των δώρων-επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους.
Η συζήτηση για τις περικοπές των δώρων και επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Τότε εισηγήτρια ήταν η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου. Μια πολύ σοβαρή οικογενειακή υπόθεση ανάγκασε την κα Φιλοπούλου να απουσιάζει από το δικαστήριο και η πρόεδρος του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου όρισε νέα εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου, η οποία είχε ετοιμάσει 13σέλιδη εισήγηση για τη διάσκεψη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here