Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι της πελατείας του αφορά τουρίστες και βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο όπου λειτουργεί το “ανταγωνιστικό” Factory Outlet, το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε τελικά OXI για τη λειτουργία των καταστημάτων του εμπορικού χωριού των Σπάτων τις Κυριακές. Το ανώτατο δικαστικό όργανο, σε συνέχεια της δικαστικής προσφυγής της εταιρεία Mc Arthur Glen Ελλάς και μιας ακόμη εταιρείας που διατηρεί κατάστημα στο εκπτωτικό χωρίο του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι είναι συνταγματική η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων αυτών κατά τις Κυριακές, όπως προβλέπει ο νόμος 4177/2013. Από το ΣτΕ ζητούσαν να ακυρωθεί η παράλειψη των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών να εντάξουν τα εμπορικά καταστήματα του εκπτωτικού χωριού στην κατηγορία εκείνη που επιτρέπει την λειτουργία τους κατά τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο κάθε έτους, σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4177/2013.

Ο νομοθέτης, σύμφωνα με το ΣτΕ, επέλεξε τρία χαρακτηριστικά για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και συγκεκριμένα:

  1. Η τοπική εγγύτητα προς τις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια, κ.λπ.) αλλά και η κομβικότητα στις μεταφορές (κοντά σε βασικές συγκοινωνιακές αρτηρίες),
  2. Το τουριστικό ενδιαφέρον της περιοχής σε συνδυασμό με τα ξενοδοχεία, τις τουριστικές υποδομές και τα πολιτιστικά μνημεία που υπάρχουν και
  3. Η ύπαρξη τοπικών αγορών με αυξημένη λιανεμπορική δραστηριότητα.

Από την πλευρά τους, οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι εφόσον τους δινόταν η δυνατότητα να λειτουργούν και Κυριακές θα αυξάνονταν πωλήσεις και κέρδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here