Αιχμές προς τράπεζες και Servicers για τα χαμηλά ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί για ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού εξαπέλυσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, μαζί με την αρμόδια Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κα. Μαριαλένα Αθανασοπούλου, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά ότι

  • «Εμείς, ως Πολιτεία, αναλαμβάνουμε συνεχείς δράσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων οφείλουν να συμπλεύσουν με την πολιτεία, έχοντας πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας. Εκτιμούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα.

  • Πιστεύουμε ότι η πλήρης εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να αποφέρει βιώσιμη λύση σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες τους επόμενους 2 με 3 μήνες, δηλαδή να ρυθμιστούν οφειλές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.
  • Αυτό θα κριθεί – αποκλειστικά – από τους πιστωτές.
  • Οι οποίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η επιτυχής υλοποίηση του μηχανισμού θα λειτουργήσει προς όφελος όλων, πολιτών και πολιτείας, κοινωνίας και οικονομίας»

Οι χρηματοδοτικοί φορείς που έχουν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης λειτουργούν με σημαντικά ανομοιόμορφο ποσοστό μεταξύ τους: σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το χάσμα στην εγκρισιμότητα των ρυθμίσεων από Πιστωτή σε Πιστωτή φτάνει από το 19% έως το 79% σε ένα πιστωτικό ίδρυμα.

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, από τις 2.745 αιτήσεις που οι πιστωτές έχουν αξιολογήσει έως σήμερα έχουν εγκρίνει τις 1.274.

Δηλαδή, από τα 914 εκατ. ευρώ οφειλών, στις οποίες κλήθηκαν να εγκρίνουν ρύθμιση, μόνον τα 304 εκατ. ευρώ πέρασαν με θετική ψήφο. «Αυτό δίνει ένα ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46% – με μεγάλη απόκλιση από πιστωτή σε πιστωτή – που μας βάζει σε σκέψεις, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς του υπουργείου και των πιστωτών και επομένως, θα περίμενε κανείς όλες οι ρυθμίσεις του αλγορίθμου να εγκρίνονται», σχολίασε η ίδια.

Σε ότι αφορά στην μέχρι σήμερα λειτουργία του Εξωδικαστικού μηχανισμού ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί οριστικά δάνεια αξίας πάνω από 3 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας την επιτάχυνση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Αναλυτικότερα, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί, που αντιστοιχούν σε περίπου 6.500 οριστικές αιτήσεις των οφειλετών.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός υλοποίησης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής τους βαίνει αυξανόμενος «χτίζοντας πάνω στις εντατικές προσπάθειες όλων των συμμετεχόντων και εμπλεκομένων». Τις τελευταίες εβδομάδες, ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις την εβδομάδα, με μέσο σύνολο οφειλών πάνω από 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα. Μέχρι σήμερα, 425 αιτήσεις είναι επιτυχείς, εκ των οποίων 288 από τράπεζες και διαχειριστές δανείων και 137 από το Δημόσιο.

  • «Σε αυτές τις ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 33%, ενώ η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων ανέρχεται μέχρι και τους 253 μήνες»

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, εκκρεμούν 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές «οι οποίες προσδοκούμε να ολοκληρωθούν σύντομα».

 

Η αρμόδια Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κα. Μαριαλένα Αθανασοπούλου είπε ότι έχουμε 55.142 αιτήσεις μέσα στον εξωδικαστικό, από τις οποίες γύρω στις 11.000 είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, 37.726 αιτήσεις έχουν άντληση στοιχείων, ενώ 6.521 αιτήσεις έχουν οριστικά υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 24 δισ. ευρώ δανείων βρίσκονται στα τελικά στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί.

  • «Είναι λοιπόν ενδεικτικό ότι η πλήρης εφαρμογή του μηχανισμού αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της εκτίμησης του προβλήματος εξυπηρέτησης των δανειοληπτών και αφορά όλη την οικονομία»
  •  «Πρέπει όλοι μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, είναι σημαντικό εδώ να τονίσουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα του εξωδικαστικού μηχανισμού κρίνεται από τους πιστωτές» 
  • «Έχουμε ήδη συστήσει ομάδα εργασίας με τους πιστωτές ώστε να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε τους λόγους απόρριψης πολλών προτάσεων».

Επισήμανε πως η βασική πρόκληση που συνδέεται με το ιδιωτικό χρέος δεν αφορά στον όγκο αλλά στην εύρυθμη εξυπηρέτηση των δανείων.

Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα είναι 383 δισ. ευρώ, ή 125% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (139%).

Παρ’ όλα αυτά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν τα 251 δισ. ευρώ (με πάνω από 150 δισ. ευρώ σε δημόσιους φορείς) και παραμένουν βασικό βάρος στην ελληνική οικονομία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ