Πρώτο συγκεκριμένο αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών ήταν η αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων και μικρών επιχειρηματικών δανείων.

Η απόφαση αφορά στο πρόγραμμα που επιδοτεί το 50% της αύξησης του επιτοκίου σε σχέση με το επίπεδο του Ιουνίου 2022.

Η επιδότηση επιβαρύνει τις τράπεζες.

  • Μέχρι χθες, είχαν καταγραφεί 14.000 δανειολήπτες, οι οποίοι προχώρησαν σε ακύρωση της αίτησης μόλις διαπίστωσαν πως δεν πληρούν τα κριτήρια.
  • Επιπλέον 1.636 απορρίφθηκαν αυτομάτως από την πλατφόρμα.

Αυτές οι δύο κατηγορίες δανειοληπτών θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να αιτηθούν εκ νέου τη λήψη της επιδότησης.

Επιπροσθέτως 28.500 αιτήσεις που βρίσκονται στα όρια του προηγούμενου καθεστώτος, θα αξιολογηθούν τώρα βάσει των νέων – και σίγουρα λιγότερο αυστηρών – κριτηρίων

  • Με τη χθεσινή απόφαση, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ενήμεροι δανειολήπτες που είχαν λάβει στεγαστικό μέχρι 30 Ιουνίου 2022 και δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα έως 27.300 ευρώ.

Μέχρι χθες,  το ανώτατο όριο ήταν 21.000 ευρώ.

Επίσης, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και τον αριθμό ανηλίκων, αυξάνεται το ανώτατο όριο της ακίνητης περιουσίας στα 234.000 ευρώ (από 180.000€ πριν).

Επιπλέον, παρατείνεται κατά τρεις μήνες η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.

Πρώτο βήμα είναι η έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη και στη συνέχεια η αίτηση για την επιδότηση.

Tα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, ήτοι:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 9.100 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 13.650 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 18.200 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 22.750 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω 27.300 ευρώ.
  • Αντιστοίχως, τα περιουσιακά κριτήρια έως τα 234.000 ευρώ.

  • «Το υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύει έμπρακτα ότι αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και παρεμβαίνει συντονισμένα και αποφασιστικά, σε συνεργασία και με το τραπεζικό σύστημα και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των έκτακτων δυσκολιών της τρέχουσας περιόδου»

Περιθώριο έως τα τέλη του προσεχούς Ιουλίου θα έχουν οι δανειολήπτες που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα, αφού, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δίνεται παράταση τριών μηνών, έτσι ώστε να είναι περισσότεροι εκείνοι που θα επωφεληθούν από αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες θα επιδοτούν το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30.6.2022)