Το μέτρο του συμψηφισμού του clawback  με τις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης δεν δίνει λύση στην τεράστια στρέβλωση που προκαλείται στην οικονομική ανάπτυξη, ξεκαθάρισε από βήματος του 8ου Clinical Research Conference, ο Μ. Παπαταξιάρχης.

Οι κλινικές μελέτες αποτελούν μήτρα καινοτομίας, πηγή οικονομικών πόρων για το εθνικό σύστημα υγείας, θερμοκοιτίδα και βατήρας ανάπτυξη, υπενθύμισε από το βήμα του 8ου CRC, ο Πρόεδρος, PhRMA Innovation Forum, Διευθύνων Σύμβουλος, Janssen Ελλάδος, Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, Πρόεδρος, AMCHAM Pharma Committee.

«Η υπεραξία που μπορεί να παραχθεί από την καινοτόμο φαρμακευτική βιομηχανία στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου κλινικής έρευνας και μάλιστα στη διάσταση μιας αυξημένης επενδυτικότητας, μπορεί πραγματικά να αναβαθμίσει πολλές οικονομικές αλλά και κοινωνικές παραμέτρους της χώρας», σημείωσε ο Μάκης Παπαταξιάρχης.

Κατά τον κ. Παπαταξιάρχη το μέτρο του συμψηφισμού του clawback  με τις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης κρίνεται αρχικά θετικό.

Ωστόσο, «αντικειμενικά δεν εξαντλεί απόλυτα την αναπτυξιακή του δυναμική, ούτε δίνει λύση, ριζικά και ουσιαστικά, στην τεράστια στρέβλωση που προκαλεί στην οικονομική ανάπτυξη  και γενικότερα στο χώρο της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης η αναχρονιστική πολιτική επιλογή του clawback». Πρόσθεσε, δε, πως τα 50 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για φέτος είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

«Είναι σαφές πως η δυνατότητα συμψηφισμού με αναφορά στη διενέργεια κλινικών μελετών,  καθίσταται εκ των πραγμάτων περιορισμένη, αφού ρεαλιστικά θα προκύψει ένας ‘συνωστισμός’ με τις φαρμακευτικές εταιρείες να διεκδικούν ένα μέρος από αυτήν. Η αντιστάθμιση των επενδύσεων και των δαπανών Ε&Α με το clawback είναι αναμφισβήτητα ένα καλό πρώτο μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, σαφώς όμως θα πρέπει να γίνει επαρκέστερο, να είναι ένα μακράς πνοής ολοκληρωμένο σχέδιο και βούλησή όλων μας είναι να βελτιωθεί με πλήρη προσδιορισμό των κριτηρίων και προϋποθέσεων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», εξήγησε.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαταξιάρχης, χρειάζεται ένα σχέδιο με αναδρομική ισχύ από το 2019, με ξεκάθαρους κανόνες, κριτήρια και προτεραιότητες όπως αυτή θα περιγράφεται στην  Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί.

Επίσης, έγκαιρη αντιστάθμιση του clawback με τις επενδύσεις και χωρίς αναδρομική προσέγγιση και ορθή και αξιόπιστη καταγραφή των επενδύσεων σε Έρευνα & Ανάπτυξη και κλινικές μελέτες:

  • Ως σύνολο
  • Ανά εταιρεία
  • Πόρους για εταιρείες CRO

Ακόμη, απαιτείται η δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής επένδυσης κλινικών μελετών και η συμμόρφωσημε βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την έγκριση κλινικών μελετών, όπως προβλέπει ο νόμος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ