Ψυχρής υποδοχής έτυχε η κινεζική Xiaomi στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης η μετοχή της τέταρτης μεγαλύτερης κατασκευάστριας κινητών τηλεφώνων στον κόσμο βρέθηκε να υποχωρεί έως και 6%. Στη συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν στο 2%.

Το απογοητευτικό ντεμπούτο ήρθε ύστερα από μία αποτυχημένη αρχική δημόσια εγγραφή.
Περνώντας το κατώφλι του χρηματιστηρίου η εταιρεία άντλησε μόλις 4,7 δισ. δολάρια- λίγο περισσότερο από το 50% του ποσού, στο οποίο στόχευε- με την εισαγωγή να της προσδίδει αξία 54 δισ. δολαρίων έναντι προσδοκιών για κεφαλαιοποίηση έως και 100 δισ. δολαρίων.

Οι χαμηλές πτήσεις της Xiaomi θεωρούνται εν πολλοίς αποτέλεσμα της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, που έχουν βάλει τις κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες στο στόχαστρο. Ακόμη και έτσι πάντως ήταν η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή τεχνολογικής εταιρείας από εκείνη της επίσης κινεζικής Alibaba το 2014.
Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου είχε αντλήσει 25 δισ. δολάρια τότε.

Οι ειδικοί έβλεπαν το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της Xiaomi ως ένα κρίσιμο τεστ για άλλες κινεζικές εταιρείες του ευρύτερου τεχνολογικού τομέα, που σχεδιάζουν να περάσουν φέτος το κατώφλι του χρηματιστηρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here