Φ.Κ.
Στο εφετινό OPENHOUSE 2024 ξεχώρισε το επιβλητικό κτήριο, όπου στεγάζεται η Prodea Investments, επί της οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης 9, στο κέντρο της Αθήνας.
Η σχεδιαστική προσέγγιση χαρακτηρίζεται από την ισορροπία ανάμεσα στον ιστορικό χαρακτήρα του κτιρίου, τη λειτουργική οργάνωση, την έμφαση στην υλικότητα και το σύγχρονο ύφος
Η Prodea, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε real estate στην Ελλάδα, στήριξε τον θεσμό του Open Ηοuse Athens 2024 και πλήθος επισκεπτών διέβησαν το κατώφλι αυτού του εντυπωσιακού κτηρίου.
Το boardroom
Η PRODEA Investments είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με ενεργητικό άνω των €3,0 δις, ο όμιλος της PRODEA Investments δραστηριοποιείται σε επενδύσεις σε ακίνητα και διοικείται από στελέχη με σημαντική εμπειρία στην εξεύρεση επενδυτικών ευκαιριών, υλοποίηση επενδύσεων και δημιουργία αξίας για την εταιρεία και τους μετόχους της.
Η παρουσία των έργων τέχνης δηλώνει την σχέση της PRODEA με την σύγχρονη ελληνική τέχνη
Είναι διαμπερές προς την οδό Μιλτιάδου, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, μεσώροφο, δύο τυπικούς ορόφους και δύο εσοχές, εξώστη και δώμα με θέα την Ακρόπολη. Η δομή της εταιρείας απαιτεί την οργάνωση σε επί μέρους τμήματα, την εργασία ομάδων σε διατάξεις “open space”, αλλά και κλειστά διοικητικά γραφεία, χώρους συναντήσεων λίγων ατόμων, μία ευρύχωρη αίθουσα συνεδριάσεων και ένα μεγάλο χώρο εκδηλώσεων.
Στο ισόγειο οργανώνεται η υποδοχή, ο χώρος αναμονής και ο χώρος εκδηλώσεων, ενώ η κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων χωροθετείται στο μεσώροφο, με γυάλινα πετάσματα που προσδίδουν εποπτεία στον ισόγειο χώρο. Εσωτερικά, το κτίριο υπέστη τροποποιήσεις, έτσι ώστε να λειτουργεί ως σύνολο και όχι άθροισμα ορόφων. Με τη διάτρηση οπών στις οροφές του πρώτου και του δεύτερου ορόφου, καθίσταται δυνατή η οπτική ενοποίηση των χώρων, καθώς γύρω από τις οπές οργανώνονται οι χώροι κίνησης των γραφείων.
Στους δύο πρώτους ορόφους αναπτύσσονται χώροι γραφείων (σε κλειστή ή ανοιχτή διάταξη) και στον τρίτο όροφο ο χώρος διαλείμματος με τον εξωτερικό του χώρο. Το δώμα διαμορφώθηκε ως ένας υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων με φυτεύσεις, πέργκολα, ενώ στο υπόγειο τοποθετούνται βοηθητικοί χώροι. Για τον ανοιχτό χώρο, που αναπτύσσονται θέσεις εργασίας, έχει σχεδιαστεί ένα οργανικό μοντέλο τοποθέτησης ενός συστήματος – “cluster” γραφείων, με κυλινδρική μορφή και κυματοειδές τελείωμα, επενδυμένα με απορροφητικό ύφασμα.
Η ανάγκη για κλειστά γραφεία καλύπτεται με ειδικά ηχομονωτικά υαλοπετάσματα, καμπύλα ή επίπεδα, που φέρουν τις εσωτερικές θύρες.Η παρουσία των έργων τέχνης δηλώνει τη σχέση της PRODEA με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Έργα από συλλογές νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, ορισμένα από τα οποία πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για να φιλοξενηθούν στα γραφεία της εταιρείας, λειτουργούν οργανικά με τον υπόλοιπο σχεδιασμό, δεν αποτελούν δηλαδή μια εκ των υστέρων προσθήκη.