Φ.Κ.

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Open House Athens, άνοιξε τις πόρτες του το Σάββατο 1η και την Κυριακή 2 Απριλίου και υποδέχτηκε πάνω από εξακόσιους επισκέπτες που ξεναγήθηκαν στο ιστορικό του κτίριο.

“Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την ξεχωριστή αρχιτεκτονική καθώς και τη σημαντική ιστορία του κτιρίου, ευρύτερα γνωστού ως Μέγαρο Μαυρομιχάλη. Οι εθελοντές της διοργάνωσης ξενάγησαν το κοινό συστήνοντας πλευρές του κτιρίου με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό, αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον που αποκαλύπτουν σπουδαίες πτυχές της ιστορίας” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Eντυπωσιακός διάκοσμος στην οροφή

Πρόκειται για ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο του 1870, που αποκαταστάθηκε το 1993 (Β. & Ι. Γιαννώτης, Π. Χατζησαράντης, Δ. Κλεισιούνης) κι εν συνεχεία το 1999 (τεχνική εταιρεία ΕΔΡΑΣΙΣ) για να στεγάσει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Το Banks ξεναγήθηκε, στο πλαίσιο του Open House, σε ένα κτήριο-κόσμημα της πρωτεύουσας.

Το τριώροφο νεοκλασικό, χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού οικοδομήθηκε το 1870 σε σχέδια του Θ. Χάνσεν για την οικογένεια Σκυλίτση, σε οικόπεδο 796τμ. με συνολική χρησιμοποιούμενη επιφάνεια 2.000τμ. Θεωρείτο ένα από τα πιο πολυτελή αρχοντικά της τότε εποχής, με επιβλητική είσοδο και πλούσιο γύψινο και ζωγραφικό διάκοσμο στις οροφές και τους τοίχους.

Στο Μέγαρο αυτό στεγάστηκε η ρώσικη πρεσβεία κατά τη θητεία του πρέσβη Πέτρου Σαβούρωφ (1876-1879) ο οποίος ήταν ένας νέος, έξυπνος άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα που έπαιξε σπουδαίο πολιτικό αλλά και κοινωνικό ρόλο. Πάμπλουτος, γλεντζές, ανύπαντρος, άφησε εποχή με τις απαράμιλλης πολυτέλειας δεξιώσεις που έκανε, τις κατακτήσεις του καθώς και τον πανάκριβο τρόπο διαβίωσής του, ο οποίος στοίχιζε τόσο όσο όλων των άλλων πρέσβεων μαζί.

Στο μικρό μπαλκόνι έπαιζε η ορχήστρα κατά τη διάρκεια δεξιώσεων του ρώσου διπλωμάτη

Το 1896 το Μέγαρο αγοράστηκε από τον πολιτικό Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, εγγονό του ομώνυμου ήρωα της ελληνικής επανάστασης και Πρωθυπουργού της Ελλάδας μετά το κίνημα στο Γουδί (1909-10).

Η κάλπη που χρησιμοποιήθηκε στις πρώτες Ευρωεκλογές που συμμετείχε η Ελλάδα, το 1981

Λίγα λόγια για το κτίριο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Μέγαρο Μαυρομιχάλη)

Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1981 κατέστησε αναγκαία την εύρεση ενός κτιρίου για τη στέγαση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με στόχο την εκπροσώπηση του θεσμού στην Ελλάδα. Η ξεχωριστή θέση, η αρχιτεκτονική καθώς και η σημαντική ιστορία του κτιρίου, ευρύτερα γνωστού ως “Μέγαρο Μαυρομιχάλη”, συνέβαλαν στο να επιλεχθεί το συγκεκριμένο κτίριο για να στεγάσει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε το κτίριο τον Σεπτέμβριο του 1991. Μετά την αγορά του κτιρίου, σημαντικές εργασίες αποκατάστασης έλαβαν χώρα, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών που παρακολουθούσαν στενά την όλη διαδικασία, καθώς και των πολιτικών και διοικητικών αρχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

H αίθουσα συσκέψεων
Το media room

Λίγα λόγια για τον θεσμό του Open House

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής, μέρος του project Open House Europe που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.
Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ