Έχουν περάσει περισσότεροι από 2 μήνες μετά την ανακοίνωση του δεύτερου κύματος lockdown υπό τον φόβο εξάπλωσης της πανδημίας. Ένας από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο είναι η εστίαση, με τους επιχειρηματίες να δηλώνουν πως εάν δεν βρεθούν λύσεις, τότε τα μαζικά λουκέτα αποτελούν μονόδρομο.

Η κατάσταση που επικρατεί ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις είναι ασφυκτική, καθώς τα έσοδα είναι μηδαμινά, ενώ οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να “τρέχουν”.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργου Καββαθά, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN δήλωσε ότι «έχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο».

Σε μια από τις άλλοτε πολυσύχναστες γειτονιές της Αθήνας, το γνωστό Γκάζι, 10 καταστήματα εστίασης έχουν ήδη βάλει οριστικό λουκέτο,  ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην Περιφέρεια.

«Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης, Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε», είπε ο κ. Καββαθάς.

Όσο για τους απασχολούμενους στον κλάδο, και οι ίδιοι εκπέμπουν κραυγή αγωνίας. «Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο», ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς «είναι μία σειρά κλάδων από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους” ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

“Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητεί από την Πολιτεία στήριξη γιατί έχει λάβει την μικρότερη σ’ όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος” τόνισε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέροντας ότι υπάρχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης για το θέμα της εστίασης.

Διαβάστε περισσότερα στο coffeemag.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here