Για πρώτη φορά, οι «ιέρακες» των αγορών έχουν ξεμείνει από επιχειρήματα.

Ο πληθωρισμός πέφτει, χωρίς ύφεση, χωρίς μείωση της απασχόλησης, χωρίς να επιβεβαιώνονται οι δραματικές προβλέψεις για μια Ευρώπη που θα είχε παγώσει -κυριολεκτικά και οικονομικά – και μια Αμερική που θα έστελνε  χιλιάδες στην φτώχεια και την ανεργία.

Το σύνθημα έδωσε η Goldman Sachs «Ξεχάστε την Ύφεση στην Ευρώπη» αλλά και η FITCH με την αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας έδειξε να μην επηρεάζεται από μαύρες σκέψεις και προβλέψεις.

Αυτή την εβδομάδα μιλούν οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Φρανκφούρτη και στη Νέα Υόρκη.

Μια μετρημένη αύξηση επιτοκίων με την υπόσχεση ότι κάπου εδώ βρίσκεται το τέρμα, είναι το σενάριο στο οποίο πιστεύουν τώρα οι αγορές.

Όπως συνήθως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, την κατεύθυνση για τον χορό των επιτοκίων  δίνει και πάλι ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης Powell.

Οι μετοχές τεχνολογίας που υπέφεραν τόσο καιρό τώρα μοιάζουν να πιστεύουν ότι το 4,75% μπορεί να σημάνει και το τέλος της ανόδου των επιτοκίων του δολαρίου. Στην Ευρώπη τα βασικά επιτόκια θα μείνουν κοντά στο 3% για πολύ καιρό ακόμη…

Τη χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και τη δυνατότητα αλλαγών στη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πράσινη μετάβαση, με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ ως κέντρο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και να μειώσει την εξάρτησή της από πρώτες ύλες της Κίνας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων κονδυλίων της ΕΕ, ταχύτερη έγκριση των πράσινων έργων και κινήσεις για την ενίσχυση εμπορικών συμφωνιών για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της Ευρώπης με αναγκαίες πρώτες ύλες.

Το σχέδιο της ΕΕ αποτελεί εν μέρει απάντηση στα πακέτα στήριξης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του νόμου της τελευταίας για τη μείωση του πληθωρισμού.

Στις Η.Π.Α. η χαλαρή πολιτική παράγει ήδη αποτελέσματα…

Ο δείκτης Nasdaq Composite, πλησιάζει τον καλύτερο Ιανουάριο του εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Με δύο ημέρες διαπραγμάτευσης να απομένουν, ο Nasdq σημείωσε άνοδο +11% σε μηνιαία βάση, ο καλύτερος Ιανουάριος από την άνοδο +12,2% τον Ιανουάριο του 2001.

Βέβαια εκείνος ο πολύ καλός Ιανουάριος, του 2001, οδήγησε αμέσως μετά στην μεγάλη κρίση όλων των εταιρειών dot com με την κατάρρευση όλων των τεχνολογικών εταιρειών μέχρι τον Οκτώβριο του 2002…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here