Η τεχνολογία και η καινοτομία αναμένεται “ανθούν στην καρδιά του Νοτίου Αιγαίου, τη Σύρο, στοχεύοντας να αναβαθμίσει το ψηφιακό αποτύπωμα του νησιού, μέσα από μια σειρά καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών.

Αυτός είναι ο στόχος του κέντρου Aegean Neorion Innovation Center (ANIC) που στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις στην Ερμούπολη  και αποτελεί πρωτοβουλία του Ομίλου ONEX και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ως ιδρυτές και της CISCO ως τεχνολογικού παρόχου, την COSMOTE ως στρατηγικού συνεργάτη και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως εκπαιδευτικού εταίρου.

Το ANIC είναι ένα δυναμικό, σύγχρονο οικοσύστημα, ικανό να αναδειχθεί σε σημαντική κοιτίδα τεχνολογικών λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Το Κέντρο δημιουργήθηκε με σκοπό την παραγωγή γνώσης και τη διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών στις τοπικές κοινότητες, με τη δράση του να εκτείνεται σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, το περιβάλλον και οι νέες τεχνολογίες.

Με την λειτουργία του ANIC, ο Όμιλος ΟΝΕΧ σχεδιάζει, με επίκεντρο τον άνθρωπο, λύσεις και καινοτομίες ώστε η τεχνολογία να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι το αντίστροφο, αναπτύσσει εφαρμογές, πληροφοριακά συστήματα και πλήθος δυνατοτήτων στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ έμφαση δίνεται και στον τομέα της υγείας και τηλεϊατρικής. Η CISCO στο πλαίσιο της συμμετοχής στο ANIC διασυνδέεται άμεσα με το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Θεσσαλονίκης “DT&S Corner”. Η διασύνδεση αφορά σε σημαντικά projects καινοτομίας που έχει ήδη αναπτύξει η εταιρεία με επιτυχία, στη Θεσσαλονίκη, (πχ Έξυπνη πόλη, τηλεϊατρική, τηλεργασία, τηλεκπαίδευση κά) και τα οποία θα μεταφερθούν αυτούσια και στο ANIC.

Η COSMOTE, εστιάζει σε ολοκληρωμένες λύσεις Telemedicine και Crew Welfare (Gaming – Movies on Demand platforms), ενώ έχει δημιουργήσει ένα Training Center σε συνεργασία με την ΟΤΕ Academy. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως ο βασικός ακαδημαϊκός πυλώνας, υλοποιεί δράσεις και παρεμβάσεις προς όφελος της επιστήμης, της κοινωνίας και της οικονομίας (ερευνητικά προγράμματα, έργα καινοτομίας, μεταφοράς τεχνολογίας start-up incubation κά).

Τα εγκαίνια του ANIC τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, τόνισε: “Είναι τιμή μου να παρίσταμαι στα επίσημα εγκαίνια του Aegean Neorion Innovation Center. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου καθώς δύο αμερικανικές εταιρείες, η Onex και η Cisco, συνεργάζονται στενά με τους Έλληνες εταίρους μας -την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Cosmote- για τη δημιουργία αυτού του κέντρου που θα αποφέρει σαφή οφέλη στην κοινότητα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Με την υποστήριξη της κορυφαίας αμερικανικής τεχνολογίας και ευρισκόμενο στην καρδιά της φημισμένης ναυπηγικής βιομηχανίας της Ελλάδας, είμαι βέβαιος ότι αυτό το κέντρο θα συμβάλει περαιτέρω στη μετατροπή της Σύρου σε σύγχρονη ναυτιλιακή ηγέτιδα δύναμη. Μαζί θα απελευθερώσουμε τις μεγάλες δυνατότητες αυτής της περιοχής”.

Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε: “Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πιστεύουμε στις συμμαχίες. Το Aegean Neorion Innovation Center της Σύρου είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα γόνιμης σύμπλευσης του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο και την περιφέρειά μας, το οποίο συνδημιουργήσαμε για να υπηρετήσουμε τον κεντρικό στόχο της πολιτικής μας: να κερδίσουμε ένα αύριο βιώσιμο για τα νησιά μας. Ένα αύριο στο οποίο τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι τόποι όπου αξίζει να ζει κανείς, να δημιουργεί, να καινοτομεί, να επενδύει, να κάνει οικογένεια και να μεγαλώνει τα παιδιά του, να βλέπει τα όνειρά του να γίνονται πραγματικότητα. Το μέλλον στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι ήδη εδώ. Και είναι ένα μέλλον καλύτερο, φωτεινό, αισιόδοξο. Ένα μέλλον στο οποίο δεν είμαστε πλέον παθητικοί θεατές αλλά οδηγοί και συνδιαμορφωτές”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ONEX Πάνος Ξενοκώστας ανέφερε: “Ο Όμιλος ONEX με συνέπεια προχωράει στην εκπλήρωση των σχεδίων του για την ίδρυση του Aegean Neorion Innovation Center στη Σύρο επιβεβαιώνοντας την ουσιαστική του παρουσία στην αναβάθμιση των ψηφιακών δυνατοτήτων της χώρας και των νησιών του Αιγαίου. Μετατρέπουμε τη Σύρο σε κόμβο καινοτομίας και έρευνας, σε έναν τόπο που θα μπορεί να ελκύει πολίτες του κόσμου, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες και άριστες υποδομές για εργασία, εκπαίδευση και αναψυχή. Το έργο μας απευθύνεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις αποσκοπώντας να διευκολύνει σημαντικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε καθημερινό επίπεδο. Η ONEX αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στο τομέα των ναυπηγείων, όσο και το τομέα της έρευνας και της καινοτομίας”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Πορτογαλία, Αντώνης Τσιμπούκης, είπε: “Το κέντρο καινοτομίας της Σύρου αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του ισχυρού αποτυπώματος που επιθυμεί να αφήσει η Cisco στην κατεύθυνση του ουσιαστικού ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη φιλοσοφία μας, η οποία θέτει στο επίκεντρο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, τη συναντίληψη, τη διασύνδεση και τις ευρύτερες συνεργασίες με το επιχειρηματικό και θεσμικό οικοσύστημα. Σήμερα, είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε σε μια ακόμη αφετηρία μιας σημαντικής δράσης, βασισμένη σε καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις και δεξιότητες, που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της ναυτιλίας αλλά και της νησιωτικής μας χώρας”.

O Chief Commercial Officer Business Segment του Ομίλου ΟΤΕ, Γρηγόρης Χριστόπουλος, δήλωσε: “Ως κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας, ο Όμιλος ΟΤΕ προωθεί συστηματικά την έρευνα και την καινοτομία. Με την υποστήριξη του Aegean Neorion Innovation Center στη Σύρο, ο Όμιλος φιλοδοξεί να συμβάλλει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον καίριο για τη χώρα μας τομέα της ναυτιλίας, αλλά και να αναδείξει τη δυναμική των νησιών μας. Με όχημα την τεχνολογία και με όπλα την εμπειρία και την υψηλή τεχνογνωσία του σε μεγάλα και σύνθετα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ο Όμιλος ΟΤΕ οδηγεί τη χώρα και την κοινωνία στην νέα ψηφιακή εποχή και φτιάχνει έναν κόσμο καλύτερο για όλους”.

Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, δήλωσε: “Η κοινή πορεία που θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από το Κέντρο Διεθνούς Καινοτομίας, ενισχύεται από την τελευταία εμβληματική δραστηριότητα μας, αυτή των Future Labs, που έχουν ακριβώς στόχο την προβολή και την μεταφορά της ερευνητικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις τοπικές κοινωνίες, -στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής ανάπτυξης της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Προόδου και Αριστείας- και στην προώθηση της καινοτομίας στις νησιωτικές κοινωνίες των δύο περιφερειών του Αρχιπελάγους. Το Future Lab της Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο, λειτουργεί στο κτίριο Κορνηλάκη, με πρώτο στόχο τη συμβολή στην εξοικείωση της κοινωνίας και των επαγγελματιών με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τη χρήση τους στην εργασία και στην κοινωνική ζωή. Το Future Lab της Σύρου υποστηρίζει επίσης, σε συνεργασία με το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τις συμπράξεις με τις τοπικές επιχειρήσεις και οργανισμούς για την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων ψηφιακού μετασχηματισμού στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, και της επιχειρηματικότητας που συνδέεται με τη Γαλάζια Ανάπτυξη (Blue Growth)”.