Του Χρήστου Αλωνιστιώτη, Senior Portfolio Manager of XSpot Wealth

 

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν πολλές και σημαντικές ομιλίες από διάφορους επικεφαλής Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ, αλλά η σημαντικότερη όλων ήταν αυτή του επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, Jerome Powell.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Fed, τόνισε ότι η Fed θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα που πρέπει και θα το κάνει αυτό χωρίς να σκεφτεί οποιαδήποτε παρενέργεια. Δεν απέκλεισε ακόμα, ούτε μια αύξηση 1,0% σε μια μόνο συνεδρίαση, όταν πριν από λίγες εβδομάδες αυτό το σενάριο δεν υπήρχε. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα έγινε η ομιλία του όταν παραδέχθηκε ότι ο στόχος ενός soft landing αποτελεί μια δύσκολη πρόκληση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ύφεσης.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενες αναλύσεις μας, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πολύ αρνητικά σενάρια και ότι το ενδιαφέρον τους έχει μετατοπιστεί από τον πληθωρισμό στην ανάπτυξη. Κατά την άποψή μας, αν μπορούσε να ανακοινωθεί επίσημα η ύφεση, αυτό θα ήταν το turning point για τις αγορές. Η παραδοχή του Powell, αποτελεί στην ουσία μια παραδοχή ότι η ύφεση είναι πιθανή.

Με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, να φτάνει το 3,50% δυο φορές, το αγοραστικό ενδιαφέρον έγινε εντονότερο αφού πρακτικά η αγορά κάνει αυτό που η Fed έπρεπε να είχε κάνει από καιρό. Με απλά λόγια, για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, η αγορά δείχνει στον Powell, ότι δεν τον πιστεύει και αντιδρά με διαφορετικό τρόπο: δηλαδή ρίχνοντας τις αποδόσεις και ανεβάζοντας τα risky assets.

Πηγή: Bloomberg

Είμαστε πεπεισμένοι ότι και αυτή τη φορά η Fed βρίσκεται πίσω από την πραγματικότητα. Η οικονομία είναι ήδη σε ύφεση όπως μαρτυρεί και η ξεκάθαρη υπεροχή των κλάδων υγείας και κοινής ωφέλειας (utilities).

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε επιβράδυνση – Οι καταναλωτές πιο απαισιόδοξοι από ποτέ

Η αμερικανική οικονομία δε βρίσκεται σε ισχυρή θέση και φυσικά εν μέσω πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, το γεγονός ότι τα επιτόκια στα ενυπόθηκα δάνεια έχουν εκτοξευτεί και οι τιμές στα ενοίκια είναι απαγορευτικές, το καταναλωτικό συναίσθημα έχει καταρρεύσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Παρόλα αυτά, υπάρχει χώρος για ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση κυρίως στη μεταποίηση και στις νέες παραγγελίες, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα επιδείνωση του συναισθήματος. Turning point σε αυτή την περίπτωση, θα είναι μια μείωση του πληθωρισμού.

Πηγή: Bloomberg

Επενδυτική στρατηγική για ένα πιθανό νέο monetary mistake

Η Fed, έχασε το σωστό χρονικό σημείο για να ξεκινήσει την ομαλή άνοδο των επιτοκίων και τώρα πέρασε στο άλλο άκρο αυξάνοντας επιθετικά την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης και με τα logistics να παραμένουν σε σοκ. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα ακόμη νομισματικό λάθος και θα αναγκάσει τη Fed να μειώσει και πάλι για να αποτρέψει ένα οικονομικό κραχ.

Ως εκ τούτου, με τα ομόλογα να έχουν σημειώσει απώλειες ακόμα και πάνω από 20% και με τον πληθωρισμό να αναμένεται να σημειώσει αποκλιμάκωση κάποια στιγμή, η παρούσα χρονική συγκυρία φαντάζει ιδανική για τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα ΗΠΑ. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων θα ανοίξει το δρόμο και για την επιστροφή των αγοραστών σε κλάδους όπως η τεχνολογία και για το λόγο αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν μετοχές τεχνολογίας αλλά και τον ίδιο τον τεχνολογικό κλάδο.

Τα ομόλογα έχουν ισχυρή πορβλεπτική ικανότητα. Όπως προεξόφλησαν επιτυχημένα την άνοδο των επιτοκίων, έτσι θα κάνουν και με την πρόβλεψη για τον τερματισμό της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Η καλύτερη περίοδος για τα ομόλογα ξεκινά όταν οι αυξήσεις έχουν ολοκληρωθεί. Δεν ξέρουμε πόσο κοντά είμαστε αυτή τη φορά, αλλά το positioning είναι εξαιρετικό.

Πηγή: Bloomberg

Μετά από ένα ιστορικά άσχημο εξάμηνο με τους βασικούς δείκτες σε απώλειες μεταξύ -20% και -35%, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επενδυτές πρέπει να καταστρώσουν σχέδια ενίσχυσης των χαρτοφυλακίων τους, καθώς ένα πιθανό ράλι θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσπιστία που είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Για παράδειγμα, όντας σε bear market, τα ράλι χαρακτηρίζονται ως bear market rallies. Κάποιο από τα επόμενα όμως δεν θα είναι και οι επενδυτές θα μείνουν υπο-επενδεδυμένοι ως συνήθως.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here